Porvoon Energialla on Tolkkisissa kaksi biovoimalaitosta. Vanhempi laitos valmistui vuonna 1979, ja se modernisoitiin biovoimalaitokseksi vuonna 2002. Kasvavaan kysyntään vastaten rakennettiin uusi biovoimalaitos, joka otettiin käyttöön keväällä 2013. Molemmat laitokset ovat ns. yhteistuotantolaitoksia, eli niissä tuotetaan sekä lämpöä että sähköä.
Yksittäinen voimalaitos koostuu polttoaineen vastaanottoasemasta ja -syöttöjärjestelmästä, leijupetikattilasta, höyryturbiinista ja -generaattorista, sähkösuodattimesta ja savukaasujen lämmön talteenottolaitteistosta.
Energiatehokas, lähes CO2-päästötön tuotantoprosessi
Sähkön ja lämmön yhteistuotanto on prosessin energiatehokkuuden keskeisin elementti.
Porvoon biovoimalaitos on yhteistuotantolaitos, eli puuhakkeella tuotetaan uusiutuvaa kaukolämpöä Porvooseen, oheistuotteena saamme sähköä. Yhteistuotanto on erillistä sähkön ja lämmön tuotantoa tehokkaampaa.
Voimalaitosten tuotantoprosessi on erittäin vähäpäästöinen. Laitoksissa syntyvät savukaasut puhdistetaan hiukkasista sähkösuodattimella ja johdetaan lämmöntalteenottopesurin kautta 75 metriä korkeaan piippuun. Piipusta ulos tuleva “savu” onkin pääasiassa vesihöyryä.
Sähkösuodattimeen savukaasujen puhdistusprosessin aikana kertyvä lentotuhka otetaan talteen ja uusiokäytetään lannoitteena metsissä. Näin voimalaitos toimii ns. suljetun kierron periaatteella. Polttoprosessissa kertyvää pohjatuhkaa puolestaan käytetään esim. tienrakennukseen.
Lue lisää vaikutuksistamme ympäristöön ja ilmastoon: Ympäristö
Kuljetus
Polttoaine saapuu voimalaitosalueelle rekkakuljetuksina arkipäivisin keskimäärin 20 ajoneuvon päivävauhtia. Myös voimaloiden lähellä sijaitsevaa satamaa voidaan tarvittaessa hyödyntää kuljetuksissa.
Polttoaineena käytetään enimmäkseen metsähaketta tai muuta haketta. Rekat tyhjentävät lastinsa vastaanottoasemalle tai varastoalueelle.
Varastoalue
Voimalaitoksen varastoalueelle on varastoituna noin kuukauden tarpeen verran haketta.
Varastoitu hake syötetään laitosten vastaanottoasemille pyöräkuormaajalla.
Vastaanottoasema/kuljettimet
Molemmilla voimalaitoksilla on oma polttoaineen vastaanottoasema.
Vastaanottoasemilta hake kulkee kuljettimia pitkin polttoainesiiloihin.
Kattilat/polttovaihe
Hake päätyy voimalaitosten kattiloiden hiekasta koostuvaan leijukerrokseen, jossa se palaa n. 850 celsiusasteen lämpötilassa.
Yhden ajoneuvon kuorma, noin 100 kuutiometriä haketta, palaa täydellä kattilateholla vajaassa tunnissa.
Kaukolämpöputkisto/generaattori
Hakkeen poltosta syntyvä lämpö muuttaa kattilaveden höyryksi, jota käytetään sekä sähköä tuottavan turbiinin ja generaattorin pyörittämiseen että kaukolämpöverkossa kiertävän veden kuumentamiseen.
Valvomo
Kummankin voimalaitoksen tuotantoprosesseja seurataan ja ohjataan ympäri vuorokauden yhdestä, modernista valvomosta.
Tuhannet mittalaitteet tuotantoprosessin eri kohteissa välittävät automaatiojärjestelmään jatkuvasti mittaustietoa.