Lamppujen ja valaisinten energiamerkintöjä uudistettiin koko EU:n laajuisesti tänä syksynä. Kuluttajan kannalta oleellisimpia muutoksia ovat paitsi luokitteluasteikon uudistuminen myös lamppujen välkkymistä koskevat uudet rajoitukset, LED-lamppujen käyttöikää koskevat aiempaa tiukemmat vaatimukset sekä valonlähteiden vaihdettavuusvaatimukset.
Lamppujen ja valaisinten energiamerkintöjen uudistumisen myötä kaikilla valonlähteillä, jotka myydään omissa pakkauksissaan itsenäisinä tuotteina, pitää olla energiamerkintä. Lisäksi jatkossa myös valonlähteen sisältäville tuotteille on merkintävaatimuksia.
Energiamerkinnän skaala muuttui aiemmasta A++ -E-luokituksesta A-G-luokitukseen. Ylin A-energiatehokkuusluokka pyritään alkuun jättämään tyhjäksi, jotta luokituksessa jää tilaa uusille energiatehokkaammille tuotteille. Energiatehokkaimmat valaisimet löytyvät siten toistaiseksi luokista B ja C.
Uusien valonlähteiden ekosuunnitteluvaatimusten arvioidaan säästävän energiaa EU-tasolla noin 42 TWh vuodessa vuodesta 2030 lähtien. Säästöä syntyy mm. siksi, että tietyt vanhat energiaepätehokkaat valaisintyypit poistuvat käytöstä.
Vanha ja uusi energiamerkintä eivät ole keskenään vertailukelpoiset!
Lisäksi kuluttajat voivat energiamerkinnän ansiosta helposti valita tuotteita, jotka kuluttavat vähemmän energiaa. Merkintöjen käyttö myös kannustaa yrityksiä kehittämään tuotteitaan: mikäli oman tuotteen toivotaan pääsevän uuden luokitteluasteikon ylemmille portaille, on tuotteista tehtävä entistä kestävämpiä ja energiatehokkaampia.
Uuden lainsäädännön ansiosta valaisinpakkauksessa pitää myös kertoa, voiko valonlähteen vaihtaa – joko itse tai ammattilaisen avustuksella. Lähtökohtaisesti valonlähteen tulee olla vaihdettavissa, ja mikäli näin ei ole, syy sille on indikoitava.
Kaikki käytöstä poistetut valonlähteet ja valaisimet, joissa on sisäänrakennetut valonlähteet, tulisi kierrättää ja kierrätettäessä lajitella oikein. Lisätietoa valonlähteiden kierrätyksestä löytyy esimerkiksi Lampputieto-sivustolta: https://lampputieto.fi/kerayspisteet/.
Lähteet: Energiamerkintä.fi, Ekosuunnittelu.info, Lampputieto.fi, Nettilamppu.fi, Motiva.fi
Saaristolla korostettu asema Janetten elämässä
Janette Englund työskentelee Porvoon Energian sähkönmyyntipäällikkönä, vastuualueen..
Aika päivittää vapaa-ajan asunnon sähköjärjestelmä?
Noussut varustelutaso ja lisääntynyt käyttö kasvattavat vapaa-ajan asunnon energiankul..