Se, kannattaako kodinkoneiden korjaaminen, on visainen kysymys. Jätteen synnyn sekä kestävän kehityksen näkökulmista kodinkone kannattaa korjata. Kukkaron kannalta vastaus ei aina ole yhtä yksiselitteinen.
Jäteasemille kertyy vuosittain suuri määrä kodinkoneita – leivänpaahtimia, imureita, blendereitä ja miksereitä. Aina laitteiden korjaaminen ei onnistu, sillä pienten laitteiden varaosia ei välttämättä ole edes saatavilla. Korjaaminen voi myös tulla kalliimmaksi kuin uuden hankkiminen. Niinpä moni päätyy hankkimaan uuden laitteen.
Kalliimpia laitteita, kuten jääkaappeja, liesiä ja astianpesukoneita, korjataan yleisemmin. Hinta korreloi usein laatuun ja varaosien saatavuuteen, joten sekin kannattaa ottaa huomioon. Pesukoneen käyttöiän pitäisi olla vähintään kymmenen vuotta.
On tärkeä muistaa, että myös kodinkoneet kaipaavat huoltoa ja ylläpitoa. Ja käyttötapa vaikuttaa kodinkoneen käyttöikään! Etenkin astianpesukoneissa korostuu omatoimisen huollon tärkeys. Koneiden sihdit kannattaa puhdistaa aika ajoin, ja rasvan saa pois riittävän kuumalla pesuvedellä.
Myös kahvinkeittimet vaativat säännöllistä puhdistusta, sillä kahvipavut ovat rasvaisia. Jos laiminlyö puhdistuksen, keitin menee helposti rasvasta tukkoon, eikä kahvikaan enää maistu yhtä hyvältä.
Pölynimuri ei tee poikkeusta. Suodattimet on puhdistettava ja vaihdettava säännöllisesti. Sama koskee kaikkia kodin laitteita, joissa on suodattimia.
Kodinkoneissa nyrkkisääntönä pidetään sitä, että kalliimpi on parempi. Usein tämä pitää paikkansa, mutta ei aina. Edullisempiakin laitteita kannattaa huoltaa, jotta ne eivät päädy turhan aikaisin jäteasemalle.
Esimerkiksi laitteiden kumiosat saattavat kovettua, muoviosat haurastua ja hapertuneet poistoletkut voivat aiheuttaa vesivahinkoja. Nämä osat on yleensä helppo vaihtaa, kunhan muistaa tarkistaa koneensa kunnon säännöllisesti.
Jos jokin laite ei ole enää korjattavissa, kannattaa se viedä asianmukaisesti jäteasemalle. Palvelu on kotitalouksille maksutonta. Lisäksi poistettavia sähkölaitteita ottavat vastaan monet alan liikkeet. Kierrättämällä varmistat osaltasi, että laitteiden arvokkaat materiaalit kuten metallit päätyvät uusiokäyttöön.
Teksti: Päivi Ahvonen
Kuva: Arto Wiikari
Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 2/2023.
Saaristolla korostettu asema Janetten elämässä
Janette Englund työskentelee Porvoon Energian sähkönmyyntipäällikkönä, vastuualueen..
Aika päivittää vapaa-ajan asunnon sähköjärjestelmä?
Noussut varustelutaso ja lisääntynyt käyttö kasvattavat vapaa-ajan asunnon energiankul..