Porvoolainen arkkitehti Pekka Saatsi asuu puolisonsa, arkkitehti, maisema-arkkitehti Emilia Saatsin ja 13- ja 11-vuotiaiden lastensa kanssa vanhassa koulurakennuksessa Porvoon Saksalassa. Työkseen hän suunnittelee muun muassa vanhojen rakennusten restaurointi-, korjaus- ja muutostöitä, ja puhuu ponnekkaasti vanhaa kunnioittavien, kestävien korjausmenetelmien puolesta.
”Viime vuosien keskustelussa rakennusperinteessä ja ylipäätään rakentamisessa on aivan liiaksi korostunut energiatehokkuus. Energiatehokkuus on tärkeä asia, mutta se pitäisi toteuttaa kestävällä tavalla”, toteaa Pekka Saatsi.
”Kestävä tapa ei perustu ylimitoitettuihin lämmönerityskerroksiin eikä koneelliseen ilmanvaihtoon, vaan luonnonmukaisiin ratkaisuihin ja materiaaleihin”.
Niukkenevaa, vanhaa rakennuskantaa ei Saatsin mukaan nykyään uhkaa purkaminen samassa mitassa kuin aiempina vuosikymmeninä. Isompi uhka on korjaaminen. Hyvää tarkoittava, mutta ymmärtämätön korjaaminen saattaa johtaa peruuttamattomiin vahinkoihin.
”Korjaushankkeilla on yleensä useita tavoitteita, joista yksi tavallisimmista on energiatehokkuuden parantaminen. Tähän pyritään muun muassa uusimalla vanhoja ikkunoita ja muita rakennusosia, ja lopputulos on yleensä surullinen. Aivan tyypillistä on, että käytetään sopimattomia rakennustapoja sekä materiaaleja, jolloin rakennukselle tehdään vain hallaa”, Saatsi huomauttaa.
Itsekin entisöintikohteessa asuva Saatsi sanoo vanhoissa taloissa asumisen vaativan erilaista asennetta ja ymmärrystä. ”Haluamme omilla valinnoillamme olla tukemassa kestävää kehitystä. Elämme niin kuin opetamme eli olemme korjanneet ja ylläpidämme kulttuurihistoriallisesti arvokasta kulttuuriperintöä. Lämmityksenä käytämme puulämmitystä; alkuperäisiä pönttöuuneja ja sähkönä Porvoon Energialta EKOenergiaa”.
Saatsi sanoo olevan aivan upeaa, että itäisellä Uudellamaalla on paljon vanhaa rakennuskantaa. ”Vanhassa Porvoossa on 250 vuotta vanhoja rakennuksia, jotka ovat esimerkkejä hyvin säilyneistä rakennuksista. Se on arvo sekä rikkaus”.
Pekka Saatsi valmistui arkkitehdiksi vuonna 2006 (TTY). Hänellä on pätevyys toimia pääsuunnittelijana poikkeuksellisen vaativissa korjaus- ja muutostöissä sekä vaativissa uudiskohteissa. Työkseen Saatsi tekee muun muassa korjaussuunnittelua ja rakennushistoriaselvityksiä sekä suunnittelee uudisrakennuksia.
SAATSI Arkkitehdit Oy:n kohteita Porvoossa ovat muun muassa J.L. Runebergin kodin
piharakennus, Porvoon tuomiokapituli sekä useat yksityistalot niin Vanhassa Porvoossa kuin kaupungin ympäristössäkin. Lisätietoa: www.saatsi.fi.
Artikkeli julkaistiin ensimmäisen kerran asiakaslehdessämme 01/2020. Voit lukea alkuperäisversion verkkolehdestämme alkaen sivulta 12.
Porvoon Energia tuottaa ja myy Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa EKOenergiaa. Maailman ainoa ympäristömerkitty sähkö täyttää kaikista tiukimmat kansainväliset kestävyyskriteerit.
Porvoon Energian EKOenergia tulee biovoimalaitoksesta Tolkkisissa, jossa se tuotetaan vastuullisesti ja ympäristöä säästäen paikallisesta metsähakkeesta.
Saaristolla korostettu asema Janetten elämässä
Janette Englund työskentelee Porvoon Energian sähkönmyyntipäällikkönä, vastuualueen..
Aika päivittää vapaa-ajan asunnon sähköjärjestelmä?
Noussut varustelutaso ja lisääntynyt käyttö kasvattavat vapaa-ajan asunnon energiankul..