Siirtyessään vuoden loppupuolella eläkkeelle Merja Wilkman jättää taakseen 36 vuoden yhtämittaisen työuran Porvoon Energiassa.
Paitsi että näin pitkä työskentely yhden ja saman työnantajan palveluksessa alkaa olla harvinaista, on myös merkillepantavaa, että Merja Wilkman on alusta asti hoitanut samoja tehtäviä – taloutta ja hallintoa, ensin päällikkö- ja sittemmin johtajanimikkeellä ja -vastuulla. Viime vuodet hän on lisäksi virallisesti ollut toimitusjohtajan tuuraaja.
”Ansioluetteloni on tosiaan lyhyt, ennen Porvoon Energiaan tuloani olin vähän aikaa töissä SLO Mäntsälän Metallissa, ja opiskeluaikana minulla oli useita kesätyöpaikkoja, mutta tämä oli valmistumiseni jälkeen vasta toinen työpaikka, eikä muita ole sitten ollutkaan. Olen viihtynyt, työ on ollut erittäin monipuolista koska energia-ala on kehittynyt niin voimakkaasti. Haasteitakin on riittänyt, mutta nehän nimenomaan tekevät työstä mielenkiintoisen”.
Merja Wilkman
Syntynyt, kasvanut ja asuu: Porvoossa
Koulutus: kauppatieteiden maisteri, Tampereen yliopisto 1984
Työpaikat: SLO Mäntsälän Metalli, Porvoon Energia Oy (ensin Porvoon energialaitos) 1985-
Perhe: aviomies Kari, aikuiset lapset Ville ja Elina puolisoineen sekä heidän lapsensa Alvar ja Lukas
Kauppatieteiden maisteri, porvoolainen Merja Wilkman oli jo hakiessaan töihin Porvoon kaupungin energialaitokseen kiinnostunut siitä, miten energiaa tuotetaan. Energialaitoksella oli talouspäällikön pesti vapaana vuonna 1985 ja, kun ystävätär vinkkasi siitä ja kertoi siellä olevan kiva työpaikka, Wilkman laittoi hakemuksen vetämään ja tuli valituksi.
”Paitsi, että ala kiinnosti, vaikutti omalta osaltaan kiinnostukseeni myös se, että isoisäni äidin puolelta oli tehnyt elämäntyönsä sähköyhtiö Etelä-Suomen Voiman palveluksessa. Ympäristötietoisuuskin oli minulla mielessä jo silloin, ja Porvoon Energiassahan se on ollut vahvasti esillä jo ennen kuin asiasta on alettu laajemmin puhuakaan. Eli sikälikin työpaikka oli ja on ollut minulle mieleinen”.
”Kovin erilainen se alussa oli tähän päivään verrattuna”, Wilkman kertoo. ”Toimitilat Mannerheiminkadulla jaoimme vesilaitoksen kanssa, eikä esimerkiksi tietokoneita siihen aikaan vielä ollut, vain kaksi kaupungin tietokoneeseen yhteydessä olevaa päätettä. Niihin meillä oli vuorot, kuka sai ja mihin aikaan niitä käyttää”.
Sen jälkeen kehitys on kuitenkin ollut nopeaa ja tuonut paljon uuttaa ja mielenkiintoista mukanaan. ”Oman työurani osalta kohokohtia ovat olleet yhtiöittämisjärjestelyjen lisäksi Etelä-Suomen Voima -kauppa, biolämpövoimalaitoksen rakentaminen Tolkkisiin ja sen investoinnin rahoituksen järjestäminen sekä nyt, viimeksi kaukolämpöliiketoiminnan myyminen Loviisassa”.
Mitä tulevaisuus tuo tullessaan Porvoon Energialle, jää Wilkmanin mukaan nähtäväksi. ”Varmasti muutoksia tulee, mutta yhtiön tuotantokonsepti, sähkönhankinta ja verkkotoiminta ovat sellaisia vahvuuksia, että rohkenen ennustaa menestyksekkäitä vuosia yhtiölle myös jatkossa”.
Merja Wilkman aikoo itse käyttää eläkkeelle siirtymisensä tuoman ajan liikunta- ja lukemisharrastuksiinsa sekä ennen kaikkea lastenlapsiin ja heidän kasvamisensa
seuraamiseen.
Teksti: Rolf Gabrielsson
Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 1/2021.
Kynttilämeri sankarihaudoilla – Porvoon Energia lahjoitti kynttilät tänäkin vuonna
Porvoon Energia lahjoitti melkein 500 kynttilää Porvoon sankarihaudoille. Kynttilöiden ..
Talvi on täällä – onko mökkisi valmis?
Mikäli mökillä käynti harvenee tai päättyy kokonaan talvikaudeksi, on mökki hyvä l..