Sähkön käyttäjällä on paljon valinnanvaraa mitä tulee sähkösopimuksiin ja niihin valittavissa oleviin sähkösopimustuotteisiin. Kuluttaja voi valita esimerkiksi määräaikaisen tai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ja esimerkiksi yleis- tai aikasähkötuotteen. Se, mikä kokonaisuus on kenellekin paras, on monen asian summa.
Haluatko hyötyä hintavaihteluista vai suositko vakautta? Onko kotisi sähkö- vai kaukolämmitteinen? Onko sinulla mahdollisuus hyödyntää yösähköä? Kuinka tärkeänä pidät ekologista sähköntuotantotapaa? Vastaukset näihin kysymyksiin voivat auttaa määrittämään itselle parhaan sähkösopimustyypin ja -tuotteen.
Sähkönkäyttäjälle, jolla on mahdollisuus ajoittaa sähkön kulutushuiput yöaikaan, voi soveltua aikasähkötuote, jossa sähkön hinta on määritetty erikseen päivä- ja yöajoille. Aikasähkö onkin suosittua muun muassa sähkölämmitteisissä omakotitaloissa, joissa varaavan lämmityksen lisäksi esimerkiksi lämminvesivaraaja voidaan asettaa lämmittämään käyttövesi aamuyön edullisempina yösähkötunteina.
Vakautta ja ennustettavuutta arvostavalle paras sopimustyyppi voi olla määräaikainen sähkösopimus. Määräaikaisessa sopimuksessa hinnat ja muut sopimusehdot pysyvät samoina koko sopimuskauden, yleensä 12 tai 24 kuukautta, eikä sähkön markkinahinnan vaihtelu tuo yllätyksiä – hyvässä taikka pahassa. Mikäli markkinahinta laskee merkittävästi määräaikaisen sopimuksen voimassaoloaikana, saattaa kiinteä hinta harmittaa, mutta toisaalta tilanteissa, joissa markkinahinta kohoaa voimakkaasti, voi valinta osoittautua erittäin kannattavaksi.
Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen valitseva hyötyy sopimustyypin joustavuudesta. Sopimuksen voi aina halutessaan, irtisanomisajan puitteissa, vaihtaa toisenlaiseen, esimerkiksi jos määräaikaisia sopimuksia tulee tarjolle edulliseen hintaan tai esimerkiksi mikäli sähköyhtiö lanseeraa uusia, itselle hyvin sopivia sähkötuotteita. Toistaiseksi voimassa olevissa sopimuksissa sähkön hinta voi vaihdella – sähköyhtiöillä on oikeus muuttaa toistaiseksi voimassa olevia hintoja ilmoittamalla muutoksista kuukautta ennen hinnanmuutosten voimaantuloa.
Kun sähkön hinnan seuraaminen ja matalista markkinahinnoista hyötyminen kiinnostavat, voi markkinahintaa seuraava, toistaiseksi voimassa oleva pörssisähkösopimus olla hyvä valinta. NordPool-sähköpörssissä sähkön spot-hinta muuttuu vuorokauden jokaisena tuntina, ja vaihtelu tuntien välillä voi olla suurta. Tuntihintaennusteita seuraamalla voi sähkönkäyttöä ohjata edullisille tunneille ja sitä kautta saavuttaa säästöä energiakustannuksissa.
Myös ekoarvot voivat olla tärkein kriteeri sähkötuotteen valinnassa. Ekoarvoja painottava valitsee sähköyhtiön, jonka myymät sähkötuotteet ovat todistetusti kestävästi tuotettuja.
Kaikki Porvoon Energian myymä sähkö on hiilineutraalia ja päästötöntä. Tuotamme ja myymme Suomen luonnonsuojeluliiton sertifioimaa EKOenergiaa, mikä tarkoittaa, että tuottamamme sähkö täyttää kaikista tiukimmat kansainväliset kestävyyskriteerit.
_ _ _
Teksti: Nita Torni
Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 1/2023.