Talven selkä on taittunut ja kevätaurinko lämmittää jo mukavasti. Pakkasten mentyä alkaa myös mökkeilyn kevätsesonki. Lue artikkelistamme tärkeimmät muistettavat asiat, niin mökin kesäkuntoon laittaminen sujuu ripeästi ja pääset nauttimaan olostasi nopeammin kuin arvaatkaan!
Kevään ensimmäisessä mökkimatkassa on aina jotakin erityistä. Samoin kuin mökki laitetaan talvilevolle, se myös herätetään kevään myötä uuteen elämään. Mikäli teit mökkisi talviteloille laiton huolellisesti, pääset kevättöissä vähemmällä. Muistilistamme avulla saat hoidettua tärkeimmät työt tehokkaasti.
Teitkö edellisen mökkikauden päätteeksi listaa asioista, joita mökillä pitäisi tänä kesänä korjata taikka täydentää? Nyt on aika kaivaa lista esille! Osta esimerkiksi puuttuvat kuiva-aineet, täydennä mökin lääkekaappi ja tee tarkempi korjaussuunnitelma asioista, joiden olit ajatellut korjausta tarvitsevan.
Jos mökilläsi on etäohjattava lämmitysjärjestelmä, nosta lämmitystä hyvissä ajoin ennen mökille siirtymistä. Mökki lämpiää energiatehokkaasti, kun se lämmitetään pienemmällä teholla pidemmän ajan kuluessa.
Mikäli sinulla on etäluettava sähkömittari, ja sähköt ovat olleet pois päältä talvikauden, voit kytkeä sähkön takaisin päälle mittarista. Säädä ylläpito- tai kuivanapitolämmityksessä olleen mökin lämpötila sopivaksi.
Laita jääkaappi kylmenemään heti mökille päästyäsi, jotta saat ostokset kylmään mahdollisimman pian. Säilytä kylmäsäilytystä kaipaavat ruokatarvikkeet suljetussa kylmälaukussa, kunnes jääkaappi on saavuttanut oikean lämpötilan.
Jos mökille tulee vesi tarkasta, että vesi virtaa normaalisti ja että putket ovat kunnossa. Jos mökillä on pumpattava kesävesi, varmista sekä pumpun että imuletkun kunto ja toimivuus. Tarkista kaivo ja juomaveden laatu. Vesi on hyvä tarkistuttaa muutaman vuoden välein ja etenkin, jos sen maussa, hajussa tai värissä huomaa muutoksia.
Tuuleta mökki hyvin. Tarkista tulisijojen, hormien ja piippujen kunto ja aloita mökin lämmittäminen tulisijoillavarovasti. Kosteus häviää nopeammin, jos tuuletat lämmityksen aikana. Muista tarkistaa palovaroittimen toiminta ja varmista, että mökiltä löytyy varaparistoja, sammutuspeitto ja käsisammutin.
Puistele matot ulkona, harjaa irtoroskat, pyyhi pinnat kostealla ja tuuleta vuodevaatteet. Imurointia ei suositella, koska imurista leviävä pöly saattaa levittää ihmiselle vaarallista myyräkuumetta. Pintojen siivouksessa kannattaa käyttää kumihanskoja ja desinfioivaa pesuainetta. Tarkasta ja puhdista saunan vesiastiat ja pese saunan lauteet.
Muista nuohous: jos tulisijat ovat jatkuvassa käytössä, nuohous kannattaa tehdä jopa kerran vuodessa!
Jos mökillä käytetään aiempaa enemmän sähkölaitteita, saattaa vanhan sähköverkon kantokyky ylittyä, mikä voi ilmetä esimerkiksi sulakkeiden palamisena. Kutsu tällöin sähkömies paikalle ja päivitä mökin kapasiteetti, niin voit huoletta käyttää niin älylaitteita kuin kodinkoneitakin.
Kierrä mökki ja piha ja katso, onko talven aikana tapahtunut vahinkoja esimerkiksi mökin katolle tai muille ulkorakenteille. Lumi tai tuuli ovat voineet kaataa puita tai saada ne horjumaan juurillaan. Mikäli kaatuneita tai kallellaan olevia puita löytyy, kutsu metsuri apuun – etenkin, jos puu on osunut tai nojaa tontilla oleviin rakennuksiin tai sähkölinjoihin. Tarkista myös, että laituri ja muut kiinteät piharakenteet ovat kunnossa.
Puhdista mökin sadevesirännit niihin talven aikana kertyneistä lehdistä. Siivoa pihalta pudonneet oksat ja loput lehdet. Levitä nurmikolle kalkki ja mahdolliseen puutarhaan oikeat lannoitteet. Puhdista ja öljyä kesäkalusteet, laske vene vesille ja nauti: kesä saa tulla!