Mökkeily on yksi suomalaisten lempiharrastuksista, ja moni mökkeilee nykyisin ympäri vuoden. Mikäli mökillä käynti harvenee tai päättyy kokonaan talvikaudeksi, on mökki hyvä laittaa talvikuntoon jo hyvissä ajoin ennen pakkassäitä. Mökin laitto talviteloille on mukava, kesä-syyssesongin päättävä rutiini.
Tottuneet mökkeilijät tietävät, mitä mökin talviteloille laittaminen tarkoittaa. Tuoreemmille mökinomistajille saattaa olla hyvä tutustua erilaisiin vinkkeihin ja ohjeisiin, joilla varmistetaan mökin hyvä talvitilanne, taloudellinen kylmän kauden sähkönkäyttö sekä ehkäistään esimerkiksi vahinkojen tapahtumista.
Jos mökkiä on tarkoitus käyttää myös talvella, ja siellä pitää peruslämpö talven yli, on lämmitystä hyvä säätää ennen pakkasten tuloa. Sopiva peruslämpötila on 5-15 astetta. Mikäli mökille tulee vesi, vesiputket kannattaa tyhjentää, jos se on mahdollista, ja pumppu huolehtia sisätiloihin.
Jos mökkiä ei ole rakennettu talvikäyttöön eikä sitä käytetä talvella, peruslämpöä ei kannata pitää päällä. Kuivanapitolämmityksessä mökkiä pidetään termostaattien avulla 3–5 astetta ulkoilmaa lämpimämpänä. Kuivanapitolämmitykseen sopii myös aurinkoilmalämmitin, jota ei tarvitse kytkeä lainkaan sähköverkkoon.
Nykyisin on mahdollista hankkia etäohjattavia lämmitysjärjestelmiä, joiden avulla voi paitsi lisätä mökin käyttömukavuutta myös energiatehokkuutta. Kauko-ohjauksella voit esimerkiksi nostaa mökin lämpöä ennen mökkimatkaa, jolloin mökki on mukavasti lämmin heti, kun saavut paikalle. Sähköä menee vähemmän, kun mökki lämmitetään pienemmällä teholla pidemmän ajan kuluessa.
Jos käytössäsi on etäluettava sähkömittari, voit katkaista mökin sähköt pääkytkimen sijaan mittaristasi. Tieto sähkönkulutuksen loppumisesta menee silloin verkkoyhtiöön, ja sinua laskutetaan vain todellisesta kulutuksesta, ei aiempaan kulutukseen perustuvan arvion mukaan. Mikäli virta katkaistaan pääkytkimestä, arviolaskut on lähetettävä, koska yhteys mittariin ja sitä myötä käyttötietoihin katkeaa. Kun mittari pysyy yhteydessä sähköyhtiöön, saa yhtiö tietoa myös mahdollisista vioista.
Mökin sähkönkulutusta kannattaa seurata sähköyhtiöltä saatavista kulutusraporteista. Jos kulutuksessa on poikkeamia, voidaan mahdollisiin ongelmiin tarttua tehokkaasti heti kun ne huomataan, ei vasta kun kevät koittaa ja mökin aktiivisempi käyttö taas alkaa.
Jääkaappi kannattaa tyhjentää, pyyhkäistä puhtaaksi, kuivata ja jättää auki, mikäli mökin käyttöön tulee pitempi tauko. Jos mökillä on pakastin, joka halutaan pitää käynnissä koko talvikauden ajan, on hyvä hankkia laite, jossa on kaksi kompressoria. Näin pakastin voi olla päällä vaikka jääkaappi ei ole.
Petivaatteet, peitot ja tyynyt kannattaa pestä ja jättää kunnollisen kuivatuksen jälkeen säilytykseen ilmavasti.
Ruokakomero ja kuivakaapit kannattaa käydä läpi ja mahdolliset talvikauden aikana vanhentuvat elintarvikkeet heittää pois. Jo tässä kohtaa voi tehdä hankintalistaa seuraavaa kautta varten!
Mökin ilmanvaihdosta on hyvä huolehtia: mökkiä ei saa tiivistää liikaa talvikaudenkaan ajaksi, jotta sisätiloihin ei tiivisty liikaa kosteutta. Väliovet kannattaa jättää auki, niin ilma kiertää tasaisemmin.
Mökin turvallisuutta voi lisätä valvontajärjestelmillä, mökkitalkkaripalveluilla sekä omilla tarkastuskäynneillä.
Lue lisää etäluettavista sähkömittareista:
https://pbe.fi/fi/sahkonsiirto/etaluettavat-sahkomittarit/
Aika päivittää vapaa-ajan asunnon sähköjärjestelmä?
Noussut varustelutaso ja lisääntynyt käyttö kasvattavat vapaa-ajan asunnon energiankul..
Pihalla puuhastelu ja mp-pyöräily vastapaino sähkökauppatyölle
Janne Vaitomaa tulee vastaamaan Porvoon Energian sähkökaupasta. Siitä hänellä on pit..