Siirry sisältöön

Vinkit talvivalmisteluihin

Sähköä voi säästää myös kesämökillä!

Mökkeilyssä siirrytään syksyn tullessa viileämmän sään kauteen. Talvikaudella erilaisella käytöllä olevat mökit tarvitsevat syksyisin hieman erilaista huolenpitoa. Sähkön käytön optimoimiseksi myös mökillä kannattaa tehdä tietyt sähkön käyttöön liittyvät tarkistukset ja huoltotoimet.

Jos käytät mökkiä talvikaudella

Jos mökkiä on tarkoitus käyttää myös talvella, ja siellä pitää peruslämpö talven yli, on lämmitystä hyvä säätää ennen pakkasten tuloa. Sopiva peruslämpötila on 5-15 astetta. Mökillä on hyvä tarkastaa ikkunoiden ja ovien tiiveys sekä muut lämmönhukkaan mahdollisesti vaikuttavat rakenteelliset asiat. Huomaa kuitenkin, että mökkiä ei saa tiivistää liikaa, jotta sisätiloihin ei tiivisty liikaa kosteutta.

Etäohjattavien sähköjärjestelmien avulla voi lisätä mökin käyttömukavuutta ja energiatehokkuutta. Kauko-ohjauksella voit esimerkiksi nostaa mökin lämpöä ennen mökkimatkaa, jolloin mökki on mukavasti lämmin, kun saavut paikalle. Sähköä menee vähemmän, kun mökki lämmitetään pienemmällä teholla pidemmän ajan kuluessa. Lähtiessä on hyvä muistaa säätää lämmitystä jälleen pienemmälle.

Online-palvelussa pystyt kätevästi seuraamaan sähkönkäyttöäsi!

Mökin sähkönkulutusta voi talvikaudella pienentää käyttämällä sähkölämmityksen rinnalla muita lämmitysmenetelmiä. Erilaisin hybridiratkaisuin, esimerkiksi polttamalla takkaa tai käyttämällä ilmalämpöpumppua, voi säästää ostoenergian määrässä ja siirtomaksuissa. Nykyaikaiset varaavat takat polttavat puun ja luovuttavat lämpöä tehokkaasti. Käyttämällä kuivaa ja laadukasta puuta huolehdit myös siitä, että polttamisesta syntyy mahdollisimman vähän haitallisia pienhiukkaspäästöjä.

Mökin sähkönkulutusta kannattaa seurata sähköyhtiöltä saatavista kulutusraporteista. Jos kulutuksessa on poikkeamia, voidaan mahdollisiin ongelmiin tarttua tehokkaasti heti kun ne huomataan, ei vasta kun kevät koittaa ja mökin aktiivisempi käyttö taas alkaa.

Jos mökkiä ei käytetä talvikaudella

Jos mökkiä ei ole rakennettu talvikäyttöön eikä sitä käytetä talvella, peruslämpöä ei kannata pitää päällä. Kuivanapitolämmityksessä mökkiä pidetään termostaattien avulla 3–5 astetta ulkoilmaa lämpimämpänä. Kuivanapitolämmitykseen sopii myös aurinkoilmalämmitin, jota ei tarvitse kytkeä lainkaan sähköverkkoon. Väliovet kannattaa jättää auki, niin ilma kiertää tasaisemmin.

Muistathan huolehtia sähkömittarista!

Jos käytössäsi on etäluettava sähkömittari, voit katkaista mökin sähköt pääkytkimen sijaan mittaristasi. Tieto sähkönkulutuksen loppumisesta menee silloin verkkoyhtiöön, ja sinua laskutetaan vain todellisesta kulutuksesta. Mikäli virta katkaistaan pääkytkimestä, arviolaskut on lähetettävä, koska yhteys mittariin ja sitä myötä käyttötietoihin katkeaa. Kun mittari pysyy yhteydessä sähköyhtiöön, saa yhtiö tietoa myös mahdollisista vioista.