Siirry sisältöön

Tasaisempaa hintapolitiikkaa

Porvoon Energian omavaraisuusaste nousee merkittävästi lähivuosina

Porvoon Energia on määrätietoisesti kasvattanut omaa päästötöntä sähköntuotantoaan. Sen osuus on tänä päivänä 30 prosenttia yhtiön sähkön myynnistä. Lähivuosina omavaraisuusaste tulee nousemaan vielä merkittävästi.

Vuonna 2024 oma tuotanto kasvaa yli 400 GWh:iin muodostaen silloin 2/3 yhtiön koko sähkönhankinnasta. Tuulivoima lisääntyy eniten ja tulee vuonna 2023 olemaan kolmanneksen omasta tuotannosta.

“Oman tuotannon ansiosta voimme noudattaa tasaisempaa hintapolitiikkaa”, Porvoon Energian sähkökauppapäällikkö Benny Broman kertoo.

Esimerkkinä hän lisää, että yhtiön toimitusvelvoitehinta seuraa sähkömarkkinahintaa pidemmällä aikavälillä, mutta että tänä keväänä tuotteen hinta on ollut varsin kilpailukykyinen yleisesti korkeaan markkinahintatasoon verrattuna.Toimitusvelvoitetuotetta myydään tällä hetkellä ainoastaan Porvoon Energian omalla verkkoalueella. Myös alueen ulkopuolella myytävät tuotteet ovat koko kevään kuuluneet Suomen edullisimpiin.

Sähköhinnan kehitystä on Bromanin mukaan vaikeaa arvioida, koska siihen vaikuttavia asioita on niin paljon. Hinnanmuodostukseen vaikuttaa mm. polttoaineen hinta, päästöoikeuksien hinta, vesitasapaino ja eri alueiden välinen siirtokapasiteetti.

“Jos siirtokapasiteettia (sähkökaapeliyhteyksiä) olisi riittävästi, hinta olisi sama koko sähkökauppa-alueella, mutta näin ei ole. Keski-Euroopan ja Iso-Britannian hintatasot vaikuttavat yhä enemmän sähkön hintaan Pohjolassa, kun siirtokapasiteetit alueiden välillä kasvavat.”

Sähköhinnan kehitystä on vaikeaa arvioida.

Saksassa joudutaan Bromanin mukaan tuottamaan sähköä hiilellä ja kaasulla, ja näiden hintojen ollessa korkeita nousee myös sähkön hinta. Fossiilisten polttoaineiden käyttö merkitsee myös päästöoikeuksien ostamispakkoa, millä silläkin on hintaa nostava vaikutus.

“Hintojen välillä esiintyy suurta volatiliteettia. Markkinahinta voi olla erittäin alhainen ylitarjonnan vallitessa, mutta toisaalta myös hyvin korkea, kun tuotannosta on puutetta.”

Sähkökaupan tasesähkökustannukset ovat nousseet, kun tarjolla on yhä enemmän säätelemätöntä tuotantoa, kuten tuuli- ja aurinkovoimatuotantoa. Lisäksi säädeltävän tuotannon määrä on vähentynyt. Myynti- ja tuotantoyhtiöt turvaavat hintojaan rahoitusvälineillä, joiden hinnat perustuvat hinta-arvioihin. Kaikilta riskeiltä suojautuminen on kuitenkin Bromanin mukaan vaikeaa. Loppupelissä myyjän ja tuottajan on itse kannettava riskit.

 

Teksti: Rolf Gabrielsson
Alkuperäinen artikkeli julkaistiin Porvoon Energian asiakaslehdessä 1/2022.