Siirry sisältöön

Syksyllä myrskyää! Osaatko toimia sähkökatkon sattuessa?

Syysmyrskyt ovat jokavuotinen ja meille tuttu vuodenajan vaihtumiseen liittyvä ilmiö. Tuulisen ja myrskyisän sään odotetaan lisääntyvän ilmastonmuutoksen myötä, ja myös täällä Suomessa joudumme varautumaan tuulisemman ilmaston mukanaan tuomiin, meidän kaikkien arkeen vaikuttaviin muuttuviin olosuhteisiin.

Sähkökatkoja esiintyy nykyisin aiempaa harvemmin, eivätkä teknisistä vioista aiheutuvat katkot yleensä ole pitkäkestoisia taikka laajoja. Kovien myrskyjen aikaan esimerkiksi puiden kaatumisista johtuvia vikoja esiintyy kuitenkin usein paljon yhtä aikaa, ja korjaustyöt voivat siksi olla haastavia ja aikaa vieviä.

Porvoon Energian vihreä sähkö on viisas ilmastovalinta,
ja auttaa osaltaan ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Sähkökatkojen todennäköisyyttä on saatu laskemaan mm. sähköverkon maakaapeloinnin sekä sähkölinjoja ympäröivän puuston harvennuksen avulla. Aina kaapelointi tai harventaminen ei ole kuitenkaan mahdollista: esimerkiksi vaikeakulkuinen maasto ja vesialueet saattavat estää niin kaapeloinnin kuin raivaushakkuidenkin toteuttamisen. Meillä Porvoon Energiassa tehdään aktiivisesti työtä sähkön toimitusvarmuuden parantamiseksi ja sähköverkon kehittämiseksi. Hankekartaltamme näet kehityshankkeidemme tilanteen!

Mitä sitten tulisi tehdä, kun sähkökatko osuu kohdalle? Vanha kansa varautui kynttilöin ja viltein, eivätkä nuo vinkit ole vanhentuneita vielä tänäkään päivänä. Aina kannattaa pysyä rauhallisena ja ihan ensin selvittää, mistä katkos mahtaa johtua, ja onko se vain omassa kodissasi vai kenties laajempaa aluetta koskeva häiriö.

Sähkökatko iski,
mitä teen?

  • Jos valot sammuvat yhtäkkiä tai televisiosi lakkaa toimimasta, kyse voi olla laiteviasta, sähkökatkosta tai kotisi oman sähköverkon häiriöstä. Kokeile ensin, syttyvätkö valot muissa huoneissa ja toimivatko muut kodinkoneet. Varmista sen jälkeen sulaketaulusta, että sulakkeet ovat ehjät. Vaihda tarvittaessa palanut sulake uuteen tai kuittaa automaattisulake.
  • Jos koko asunto on pimeä eivätkä mitkään laitteet toimi, pääsulake voi olla palanut. Vaihda palanut pääsulake.
  • Katso, onko naapurilla sähköt. Yleensä huoneistot, lähitalot ja lyhyt kadunpätkäkin kuuluvat samaan sähköverkkoon, ja jos valot ovat pois naapuristakin, kyseessä on kodin sähköverkkoa laajempi katko.
  • Mikäli kyseessä on laajempi katko, on todennäköistä, että päivystäjämme ovat jo saaneet ilmoituksen viasta. Voit tarkistaa tilanteen verkkosivustomme häiriökartasta, jota päivitetään reaaliaikaisesti. Vikapalveluun kannattaa soittaa vasta tarkistuksen jälkeen, jotta esimerkiksi mahdollisen uuden vikapaikan havainneen puhelu tavoittaisi meidät mahdollisimman tehokkaasti.

Vinkkejä sähkökatkoon varautumiseen löydät myös täältä.

Kun laajempi sähkökatko
on todettu

  • Sähkölaitteet kannattaa laittaa pois päältä. Kun sähköt palautuvat, älä kytke kaikkia laitteita kerralla takaisin verkkoon, sillä äkillinen kuormituspiikki saattaa katkaista sähköt uudestaan.
  • Väännä pesukoneiden hanat varmuuden vuoksi kiinni.
  • Älä avaa pakastinta, se säilyy jäässä useita tunteja.
  • Sulje kylmänä aikana ovet ja ikkunat ja käytä tulisijaa tarvittaessa.
  • Jos tiedossasi on akuutti vaaratilanne, soita yleiseen hätänumeroon 112. Älä mene omin päin esimerkiksi sahaamaan sähköjohdolle kaatunutta puuta, vaan ilmoita siitä vikapäivystykseemme.
  • Myrskyn jälkeen tarkista asuntosi tilanne myös ulkopuolelta. Käy tarkistamassa myös vapaa-ajanasuntosi tilanne. Jos mökkisi on jo talviteloilla, ilman tarkastuskäyntiä ei mahdollisia vikoja huomata ennen kuin seuraavan sesongin alkaessa.