Siirry sisältöön

Pakkasten paukkuessa energiankulutus on huipussaan

Vuoden kylmimmät päivät osuvat yleensä sydäntalveen, joulu-helmikuulle. Pakkasaikana koteja ja muita tiloja joudutaan lämmittämään leutoja talvipäiviä enemmän, ja sähkön- ja lämmönkulutuksen huiput kirjataan juuri kireimpien pakkasten aikaan. Kysynnän ollessa korkealla myös päästöt kasvavat, kun tuotantolaitoksia joudutaan käyttämään kovilla tehoilla.

Ekologinen kulutus säästää kustannuksia ja ympäristöä. Tämä pätee myös sähkön ja lämmön kulutukseen, ja erilaiset vinkit oman kulutuksen pienentämiseen kiinnostavat erityisesti kulutushuippujen aikaan.

Kotien lämmitykseen on tarjolla paljon eri vaihtoehtoja. Perinteisten kauko- ja sähkölämmityksen sijaan tai rinnalla voi olla käytössä esimerkiksi maalämpö tai ilmalämpöpumppu. Monessa kodissa on myös yksi tai useampi takka. Lämmitysmuodosta riippumatta ekologinen kuluttaja kiinnittää huomiota laitteiden kuntoon sekä sisälämpötilojen ja ilmanvaihdon tasoon.

Asumisen energiankulutuksesta noin 67 prosenttia
kuluu asuinrakennusten lämmitykseen.

– Tilastokeskus: Asumisen energiankulutus 2019

Huonetilojen lämpötila kannattaa optimoida. Oleskelutiloihin suositellaan noin 21 astetta, makuuhuoneisiin riittää pari astetta alempi lämpö. Kannattaa myös tarkistaa, että termostaatit toimivat oikein, ikkunat ovat tiiviit ja että patterit lämpiävät tasaisesti.

Patterien eteen ei saisi asettaa suuria esteitä kuten huonekaluja tai paksuja verhoja, koska ne estävät lämpöä leviämästä asunnossa. Turhaa ja liian voimakasta ilmanvaihtoa tulisi välttää, jotta lämmönhukka pysyisi mahdollisimman pienenä. WC- ja kylpyhuonetilojen mukavuuslattialämmitys voi viedä yllättävän paljon energiaa, jos lämpötila on säädetty kovin korkealle tai tilojen ovia pidetään auki, jolloin lämpöä karkaa muihin huonetiloihin.

Takan käyttö on kannattavaa etenkin kylmimpien jaksojen aikana. Varaavat takat antavat mukavaa lämpöä pitkään. Säästön syntymisen kannalta on tärkeää polttaa puuta oikein ja sovittaa tulisijan käyttö yhteen muun lämmityksen kanssa esimerkiksi säätämällä lattialämmitystä ja ilmanvaihtoa.

Optimaalisen lämmitystehon saavuttamiseksi ilmalämpöpumppu tulisi sijoittaa siten, että ilma, jota se liikuttaa, pääsee leviämään tasaisesti koko asuntoon. Asuinhuoneiden ovet kannattaa siksi pitää auki. Ohjeenmukainen käyttö, huolellinen sisäyksikön puhdistaminen sekä jään ja lumen poisto ulkoyksikön päältä tukevat laitteen energiatehokkuutta.

Luonnollinen valinta

Porvoon Energian toimittama sähköenergia on päästötöntä ja alkuperätakuin varmennettua, kaukolämpö lähes 100-prosenttisesti uusiutuvaa ja päästötöntä. Sekä sähkö että lämpö tuotetaan vastuullisesti ja ympäristöä säästäen maailman ainoan ympäristömerkityn EKOenergian kaikista tiukimpien kansainvälisten kestävyyskriteerien mukaisesti.