Skippa till innehållet

Prisfluktuationerna på elmarknaden här för att stanna: Viktigt med en stark aktör

Prisfluktuationerna på elmarknaden är här för att stanna. I det sammanhanget har en stark lokal aktör en betydelsefull roll då det kommer till att hjälpa kunderna, säger diplomingenjör Janne Vaitomaa som är Borgå Energis nya chef för riskhantering och elhandel.

Enligt Janne Vaitomaa ligger Borgå Energis styrka uttryckligen i den starka lokala förankringen.

“Energibranschen är turbulent och i framtiden produceras en allt större del av energin med förnybara energiformer. Borgå Energi har varit enföregångare här. All el vi säljer är utsläppsfri. Bolaget har goda framtidsutsikter även i det här avseendet.”

I många år jobbade Vaitomaa med olika arbetsuppgifter förknippade med elhandel och riskhantering på Fortum. Till en början jobbar han jämsides med Borgå Energis nuvarande mångåriga elhandelschef Benny Broman som går i pension vid en senare skilt angiven tidpunkt.

“Det här är ett utmärkt tillfälle att lära sig av ett annat långvarigt proffs. Benny har skött elhandeln i Borgå på ett exemplariskt sätt. Nu har vi för engångs skull tillräckligt med tid att ge över arbetsuppgifterna. Jag tänker lära mig allt jag kan av Benny och vice versa. Jag tror nog att vi tillsammans kan föra saker och ting framåt igen.”

“Skilt ska det också sägas att Benny och alla på Borgå Energi är verkligt öppna. Arbetsgemenskapen är en sådan där man stöder varandra. En fin arbetsplats!”

“I fortsättningen kommer jag sedan att ansvara för den helhet som Borgå Energis elhandel och riskhantering utgör. Till en början handlar det mer om systemutveckling för min del, men med tiden tar jag också över ansvaret för den operativa elhandeln.”

Janne Vaitomaa började jobba på Fortum 1995. Till hans arbetsuppgifter hörde till exempel portföljförvaltning för storkunder, riskkontroll,värmeproduktionssäkring, olika slags prognosmodeller, prissättningsmodeller och att utveckla system relaterade till elhandel.

“År 2018 flyttade jag över till Kotimaan Energia som var en del av Fortum. Där fortsatte jag jobba mångsidigt med samma nämnda uppgifter. Elhandelsbolaget Oomi kallade 2021. Också där var arbetsbilden fortsättningsvis utvecklingsinriktad. Nu blev det sedan Borgå Energi.”

Han berättar att han av en händelse såg Borgå Energis rekryteringsannons och att både arbetsbilden och arbetsuppgifternas omfattning genast föll på plats.

“Dessutom är Borgå Energi en stark lokal aktör, vilket jag gillade.”

Janne Vaitomaa, 54, är född i Kuopio. Han studerade till diplomingenjör vid Tekniska högskolan i Esbo. Familjen består av fru och tre vid det här laget vuxna barn samt två katter. Familjen bodde länge i Helsingfors men flyttade nyligen till Lappvik nära Ekenäs.

“När barnen blivit vuxna bestämde vi oss för att permanent flytta till vår fritidsbostad. Jag kan jobba på distans. Om jag har flera kontorsdagar i Tolkis övernattar jag i Helsingfors.”

Vaitomaa berättar att han länge haft musik som hobby.

“Den hobbyn lämnade jag för några år sedan. Numera koncentrerar jag mig på sysslor på stugan, som är en permanent bostad i fortsättningen. Att åka motorcykel är också en stor passion som jag hållit på med länge. På vintern är det ofta gymmet som gäller. Att resa är också trevligt när det finns tid för det. Dessutom är jag med i fotbollsföreningen EIF:s frivilligverksamhet.”

_ _ _

Text: Rolf Gabrielsson
Bilder: Niko Laurila, Ella Kaasinen

Artikeln i original publicerades i Borgå Energis kundtidning 1/2024 .