Skippa till innehållet

Årets titelidrottsman 2021

Jesper Lindahl är Årets titelidrottsman

Jesper Lindahl, som hör till Akilles cykelsektions Green Team -cykelteam, har av Borgå Energi valts till Årets titelidrottsman.

Jesper Lindahl började med terrängcykling tillsammans med kompisarna i högstadieåldern. När entusiasmen växte blev cykelorientering nästa steg, en gren, i vilken han tävlade på ungdomslandslagsnivå. När han som ”biprodukt” fann landsvägscykling som träningsform köpte han sin första landsvägscykel för de pengar han fått i studentexamensgåva. ”Några år senare satsade jag på en ordentlig landsvägscykel och som tjugoåring började jag tävla”.

Jesper Lindahl

Född: 9.6.1997 i Borgå
Familj: mor, far och 20 år gammal syster, sheltie-hunden Nocco
Bor: i Jyväskylä
Studerar: idrottspedagogik på universitet i Jyväskylä

Jesper studerar till idrottslärare på universitet i Jyväskylä, där han också för närvarande bor. I träningsläger har han vanligen i huvudsak deltagit på eget initiativ. ”På grund av studierna har jag inte kunnat vara med pågemensamma läger tillsammans med de andra i teamet, men på julferierna har jag varit på träningsläger i bland annat Spanien, på Mallorca och Gran Canaria. Undantaget är dessa coronatider. Nu får man lov att hålla sig i Finland och träna här”.

Jesper är hemma från Borgå och han poängterar den egna föreningen Akilles cykelsektions betydelse för honom. ”På tävlingarna får man hjälp av serviceteamet. Föreningen sköter vid behov också tävlings- och träningsresor och via föreningen har man också tillgång till ett bra stödnätverk samt teamkompisarnas stöd”.

Beträffande den kommande säsongens tävlingar konstaterar Jesper att mycket beror på coronasituationen. Det skulle finnas tävlingar i Finland om coronan bara det tillåter. Till exempel Borgåloppet i juni samt FM-tävlingarna är enligt honom de viktigaste.

Jesper säger sig vara tacksam för valet till årets titelidrottsman och det stöd det innebär. För en studerande ärstödet betydande. Träningsläger, tävlingsresor och utrustning kostar. Cykeln är en dyr anskaffning och billiga är inte heller de reservdelar som behövs.

Lindahl passar enligt Borgå Energis verkställande direktör, energirådet Patrick Wackström den profil, som han var ute efter för bolagets titelcyklist. ”Jag försöker också via min egen jubileumsfond motivera begåvade unga idrottare att skaffa sig en plan B för den dag då deras tävlingskarriär slutar helt eller då den på grund av ändrade livsförhållanden förändras till en hobby. Vi stöder Jesper via Akilles cykelsektion med en viss summa pengar till hans förfogande för träning”.

Ari Långsjö, som är ordförande för Akilles cykelsektion och lagledare för Akilles Green Team, konstaterar att Borgå Energis andliga och ekonomiska stöd har en enorm betydelse för unga Borgåidrottare i olika grenar, vilka siktar på toppen.

Jesper Lindahls placeringar

Cykelorientering:
Guld i ungdoms-VM (stafett 2017)
Guld och silver i ungdoms EM (stafett 2015 och 2017)
6 st. FM-guld, 5 st. andra FM-medaljer

2018
Landsvägscykling: U23 FM 6

2019
XCO U23 FM-guld
Landsvägscyckling: U23 FM 5
Rosendahl GP 2
Höstetapperna, 3 etappen, tredje

2020
Rosendahl GP 2 och Kymiring GP 4

Text: Maarit Gabrielsson
Artikeln i original publicerades i Borgå Energis kundtidning 1/2021.