Skippa till innehållet

Ahti rappar om skolmobbning

Skolmobbning, pubertet, depression och pressen från sociala medier undergräver de ungas känsliga värld.

”Oot erilainen ja sen takii ne koittaa sua vahingoittaa, sul on ollu vaikeet, sä et kouluun ain mee, eikä vähempää vois kiinnostaa koulu tai aineet ja oot alkanu kapinoimaan, purat ’kynälle’ sun sydämesi asioita kun ei oo mitään muuta mikä antaa turvaa, joka päivä koko maailma antaa turpaan.”

Så här gripande uttrycker sig rapartisten Ahti Peltonen i en av sina låtar, som handlar om ungas utanförskap, om skolleda, revoltering, otrygghet och känsla av att hela världen ger på käften.

“Det är ett känsloutbrott. Jag försökte sätta mig in i en ung människas värld och se på de här sakerna ur det perspektivet.”

“Jag kan inte påstå att jag själv skulle ha blivit mobbad i skolan. I alla fall inte så att det skulle ha lämnat några spår, men jag kunde på något sätt relatera till det.”

Ahti har gått i skolan i Borgå, där hans familj bor. Rapmusiken kom in i hans liv i lågstadiet.

“Det fanns en pojke på min klass, som alltid lyssnade på rap liksom också min bror, och det gav också mig gnistan.”

Ahti skriver själv sina låtar, till dags dato har det blivit texter för 15 singlar. Den första singeln, ”Uppoava laiva”, släpptes på julaftonen år 2016. Nu jobbar han med sitt debutalbum.

Allting kretsar inte kring rapmusik för Ahti. På fritiden spelar han till exempel ishockey i Borgå Hunters led. Musikaliskt begåvad som han är har han ända sedan han var liten spelat violin och piano.

“Jag minns den motsägelsefulla känslan då jag gick till ishallen med violinen i handen. Jag såg mig omkring och tänkte att bara inte någon kompis eller bekant ser mig. Visserligen var det ingen som egentligen mobbade mig för mitt violinspelande, lite kommenterande förekom någon gång”, småskrattar Ahti.

Egna erfarenheter har betydelse

Enligt Ahti börjar allt från någon större helhet när man gör en låt.

“Det kan vara den här intervjusituationen, något från egna förnimmelser, ens eget liv.”

Temana varierar. Också de beror på feelingen, men i princip bottnar allt i egna erfarenheter.

Ahti har en egen ”maanantaisessarit”-serie på YouTube med redan över fem miljoner tittare vid det här laget.

“Ifjol höstas gjorde jag en ny version av Egotrips klassiska låt ”Matkustaja”. Låten gjorde starkt intryck på mig och jag ville göra en egen version. Jag frågade Egotrips låtskrivare Knipi (vars rätta namn är Zachris Alexander Stierncreutz) om det överhuvudtaget är möjligt.”

Vem?

Ahti Peltonen

Född: 1999 i Vasa
Flyttat: som treåring till Träskända (Järvenpää) och som sjuåring till Borgå
Utexaminerades: som student från Linnankoski gymnasium år 2019
Bor för närvarande: i Helsingfors
Familj: mor musiklärare och far specialpedagog, storasyster och storebror samt en yngre bror
Studerat: journalistik i Point College och Degerö medieinstitut
Skivbolag: Warner Music
Släppt: 15 singlar, debutalbum på gång
Favoritrappare: av de inhemska, JVG och Gettomasa

“Han bad mig skicka min låtversion och skulle efter det återkomma. Och så gick det sedan att framemot vårkanten hade låten överskridit platinagränsen (fyra miljoner lyssningar). Det är min första officiella platinalåt.”

I våras släppte Ahti en ny musikvideo, ”Gang”, som spelats in i Borgå.

“Jag har nu den känslan att det är den bästa låt jag någonsin gjort. Ett trettiotal av mina bästa kompisar är med på videon. Det är liksom en tribut till alla mina vänner, som deltagit. I låten berättar jag att vi varit kompisar ända sedan vi var små, en del har kommit med i ett senare skede.”

Ahtis tankar om livet

Ahti säger sig uppleva saker och ting rätt så känslomässigt.

“Då man satsar mycket av sig själv blir man känslig för kritik, men min mentalitet har varit att hindren är till för att övervinnas.”

Han poängterar att fastän det omkring en finns mycket som skapar ångest är det meningslöst att ta stress för sånt som man inte själv kan påverka.

“Jag vill inte ta politisk ställning i mina texter. Somliga kan känna ångest då det talas om politik och krig. Som konstnär och kändis har jag enligt min mening ändå en möjlighet att påverka och den vägen vara en förebild.”

Coronatiden har han upplevt tudelad.

“Alla gig försvann. Å andra sidan har den här tiden fostrat mig. Jag upplever att jag blivit mognare. Kanske jag nu kan låta bli att ta gigen, artistkarriären och överhuvudtaget livet för givna.”

Den här tiden studerade Ahti ett år journalistik på medieinstitutet i Degerö, men ifjol somras drabbades han av utmattning och var tvungen att sluta plugga.

“Det var för mycket av allt, jag studerade, spelade ishockey, gjorde mycket musik och hade just inga inkomster. Jag var helt slut. Måste ta stressemester, tänkte inte orka göra något, men jag klarade mig och nu finns det mycket gott i mitt liv.”

“Jag är inte säker på om jag ännu kommer att slutföra mina studier, vi får se.”

Borgå är lika med hem

Ahti upplever naturen som en rogivande plats.

“Det första jag kommer att tänka på är Hammars, där min far och mina bröder bor. I den nya musikvideon promenerar jag där på strandvägen. Jag tycker om att rasta familjens hund Lulu (en Bordercollie).”

Ahti bor i Helsingfors, men vill flytta tillbaka till Borgå.

“Alltid då jag kommer hit känner jag att nog är det här ett underbart ställe. Här finns mitt hem, mina anhöriga och mina kompisar.”

Framtidsmålen

“Jag är intresserad av ishockey också i arbetslivsbemärkelse, kanske som tränare eller någonting på expertissidan, eller som sportreporter”, funderar han.

Han berättar att han refererat ishockeymatcher för Ruutu+-tjänsten, så tv-världen är redan bekant för honom.

“Jag gjorde också via skolan radioprogramledarjobb och kom ett par gånger in på YleX-kanalen, Yles musikmedia med fokus på ny musik och populärkultur.”

Ahti säger sig ha många små drömmar, men den största av dem alla är att aldrig sluta drömma.

Text: Maarit Gabrielsson
Bilder: Anssi Vuohelainen
Artikeln i original publicerades i Borgå Energis kundtidning 1/2022.