Skippa till innehållet

Visa alla Meddelanden Felmeddelanden Artiklar

Arkiv

Andra generationens ”energist”

Vi på Borgå Energi –
Vi presenterar under innevarande år våra anställda på vår webbplats och i sociala medier. Arbetsförhållandena har varit långvariga och man trivs på jobbet. Enligt arbetstagarna betraktas Borgå Energi som en trevlig arbetsplats och det upplevs som ett privilegium att få jobba i sin egen hemstad.

Peter Tallberg, som jobbar som produktionsingenjör på värme- och produktionsavdelningen, är andra generationen Tallberg i Borgå Energis tjänst. Hans far, Tom Tallberg, var i tiotals år kraftverkschef i Tolkis, ända till sin pensionering för tre år sedan.

Efter avlagd ingenjörsexamen tog Peter Tallberg år 1993 anställning som anläggningsskötare på dåvarande Sydfinska Kraft Ab:s ångkraftverk i Tolkis. Tre år senare köpte Borgå Energi kraftverket.

-Det var hårda depressionstider då och ingen idé att gå och drömma om ett ingenjörsjobb.

När elmarknaden öppnades för konkurrens år 1997 fick Peter sedan uppgifter av olika slag på bolagets kontor.

-Jag kommer alltid att minnas dåvarande tekniska direktören Gösta Andelins, min andra mentors första ord, ”jag skulle behöva en sakkunnig, men eftersom det råder rekryteringsförbud i företaget, så får du lov att duga”.

Då Borgå Energi i början på 2000-talet började distribuera naturgas hade Peter en central roll i verksamheten. Naturgasnätet och -kunderna följde med honom ända tills distributionsverksamheten såldes i slutet på fjolåret.

Men det betydde inte ett slut på utmaningarna för det. Då Borgå Energi i början på 2010-talet började planera ett andra kraftverk i Tolkis, blev Peter ombedd att komma med i det stora, intressanta projektet.

-Jag har fått ha hand om olika uppgifter i den här firman och inte behövt söka mig annorstädes för att få omväxling i arbetet, konstaterar han med tacksamhet.

Till Peter Tallbergs arbetsuppgifter hör nu att följa med megawatt och megawattimmar, för att uttrycka det enkelt.

-Det är ett slags controller-jobb på produktionssidan. Visst följer vi också med euron, men utgångspunkten är att värmen skall räcka åt alla kunder.

Peter är också eldriftchef på kraftverken i Tolkis.

-Vi har högspänningsproduktion och -anslutning här, klarlägger han.

Han anser att arbetsmiljön är lysande, bra arbetsgäng och samarbete.

-Det bästa med mitt jobb är att det är intressant och tillräckligt utmanande. Tiden blir inte lång.

 

Borgå Energi har länge hört till Borgå Akilles bandysponsorer. I mitten på mars firade Akilles sitt tredje bandyguld. Det är 35 år sedan det förra FM-guldet.

Peter berättar att han själv spelat bandy och som ung det förra guldåret hoppade in som ersättande reservmålvakt i Akilles lag i två matcher. Nu hör han till guldmedaljlagets ledning.

-Jag följde med guldmatchen på avbytarbänken och känslan var fantastisk när segern var klar. Det var till och med svårt att tro att det var sant, när man som jag varit med i jakten på det här mästerskapet både som spelare, tränare och nu i lagledningen. Det faktum att finalmatchen i denna exceptionella situation måste spelas inför tomma läktare gjorde det hela ännu mer anmärkningsvärt.

 

Fastän Tallberg nu bor i Kotka betraktar han sig nog som Borgåbo, så stark är kärleken till hembygden.

Han har sambo och två vuxna barn.

-Det ser ut som om det inte skulle bli en tredje generation Tallbergare i Borgå Energis tjänst eftersom sonen studerar till lärare och dottern till sjukskötare.

Peter sköter om sig själv genom att motionera. På sommaren är det stugan på en liten holme i Pellinge som gäller.

-Där är vi från våren till hösten.

Det bästa i livet är en lämplig kombination arbete, fritid och familjeliv.

 

Peters motto: Det lönar sig inte att stressa för mycket, allt ordnar sig alltid på sätt eller annat.

 

-Jag har fått sköta olika slags uppgifter i den här firman och inte behövt söka mig annorstädes för att få omväxling i arbetet, säger produktionsingenjör Peter Tallberg med tacksamhet.

 

Text och foto: Maarit Gabrielsson