Skippa till innehållet

 För att möjliggöra lokala föreningars och organisationers verksamhet

Positiv energi och framgångshistorier

På Borgå Energi vill vi vara ett äkta ansvarsfullt energibolagoch medverka i formandet av framtiden samt skapa positiv energi och nya framgångshistorier.

Som ett lokalt energibolag ville vi igen stödja flera idrottare, föreningar och organisationer i Borgå, för vilka det gångna året 2023 var framgångsrikt och fyllt av positiv verksamhet. Butchers tog efter en paus på 13 år igen hem finska mästerskapet i amerikansk fotboll och Sara Lappalainen återvände segerrikt till tävlingsbanorna efter en ettårs paus.

Alina Skog vann silver i Special Olympics-världstävlingarna i Berlin i juni och OK Trian arrangerade med den äran i Ebbo i Borgå det största årliga idrottsevenemanget i Finland och världens största orienteringsstafett – Porvoo Borgå Jukola 2023.

Den 74:e Jukolakavlen löptes i Ebbo i Borgå

I Porvoo Borgå Jukola 2023-evenemanget, som arrangerades i Ebbo i Borgå i juni, deltog totalt mer än 3 200 Jukola- och Venlalag med sammanlagt över 18 000 orienterare från 18 länder. I stafetterna löptes det över 187 000 kilometer, det användes drygt 75 000 kartor och gjordes mer än 450 000 stämplingar. På tävlingscentret fanns det 100 duschar, 350 toaletter, 7 500 parkeringsplatser och över 1 500 talkoarbetare såg till att evenemanget blev en framgång! Vilket projekt!

I Jukolakavlen tävlade man med sjumannalag. Starten skedde vid solnedgången. Borgå Energis lag gav sig ut på den drygt 81 kilometer långa orienteringssträckan som ett av sammanlagt 1 695 lag. Laget Ebbo Venlat, vars träning och förberedelser Borgå Energi stödde, var ett bland de totalt 1 549 deltagande lagen i Venlakavlen. Venlornas stafettlag bestod av fyra orienterare och tävlingssträckan för dem var ca 26 kilometer lång. Både Jukolalaget och Venlalaget tog sig i mål, med andra ord en fantastisk prestation från vartdera lagets sida.

Lyckad säsong och cykelskola

Enligt ordföranden för Akilles Cykel, Jonathan Ewalds, betyder Borgå Energis stöd väldigt mycket för sektionen.

“Med hjälp av stödet kan vi ordna livsviktig träning och service inför tävlingar åt vårt landsvägscykelteam under hela säsongen, samt bland annat också stöda idrottarnas deltagande i träningsläger”, berättar Akilles Cykels ordförande, Jonathan Ewalds.

“En annan konkret sak som stödet möjliggör är arrangerandet av Borgåloppet, som är Finlands absolut mest kända och prestigefyllda landsvägscykeltävling. Och ett tredje viktigt stödobjekt är vår terrängcykelskola. Med den försöker vi få barn och unga, som är intresserade av terrängcykling, att med lågtröskel komma med i verksamheten och ägna sig åt det tillsammans.”

Den gångna säsongen gick enligt Ewalds som helhet bra.

“Herrlaget, som består av i huvudsak 19–26-åriga unga, gjorde väl ifrån sig under den inhemska landsvägstävlingssäsongen. I landsvägscupen nådde man inte i år podiumplaceringar. I Europa hade vi tre tävlingsdeltagare, Antti-Jussi Juntunen (representerade laget Abloc CT), Jaakko Sillankorva (X-Speed Continental) och Veeti Vainio (UC Monaco). De fick tävla i tävlingar på hög nivå i bland annat Frankrike, Italien och Holland. Meritloppsframgångarna var många, sammanlagt 22 FM- eller ÅFM-(åldersgrupp)medaljer och bland dem Antti-Jussi Juntunens hela fyra guldmedaljer. Han tog hem finska mästerskapet i landsvägs- och gravelcykling samt i terrängscyklingsdisciplinerna XCC och XCM. Också unga Mikael Uuksulainen har gått bra framåt. Han körde hem FM-brons på landsväg och FM-silver i kvarter i åldersgruppen MU 19.”

Ewalds berättar att Borgåloppet undantagsvis arrangerades först i augusti i år.

“Jukolakavlen kom allt för nära Borgåloppets traditionella veckoslut i början på juni, varför det inte var möjligt att den här gången ordna tävlingen då. Under tävlingshelgen i augusti gick Ole Wackströms Minneslopp av stapeln på lördagen den 19.8 och Borgåloppet på söndagen den 20.8. Tävlingsarrangemangen löpte utmärkt och Borgåloppet fick igen jättemycket beröm av både tävlingsdeltagare och publik. Nästa sommar återvänder vi igen till den traditionella tidpunkten 9.6.2024.”

Cykelskolan för unga arrangerades nu för tredje gången i ordningen i sin nuvarande sammansättning.

“Avsikten med cykelskolan, som stöds av Borgå Energi, är att uppmuntra barn och unga att med låg tröskel ta upp terrängscykling som hobby. Åldersintervallet är 9–14 år. Föreningens aktiva fungerar som ledare. Vi cyklar runt om i Borgå i terräng av olika slag.

Gruppen har de senaste åren träffats i maj-juni och augusti-oktober.

“Målsättningen är också att ge stöd om någon i gruppen blir så intresserad att hen vill starta en tävlingskarriär. Vi hoppas de facto att redan nästa säsongkunna köra i gång med en tävlingsgrupp för barn och unga.”

Gruppering och de allra första tävlingserfarenheterna

Borgå Konståkares Ad Altiora är föreningens första lag, som tävlar i formationsskridskoåkning.

Joukkueen 6–11-vuotiaista tytöistä on tälläkin kaudella liki puolet ensimmäisen kauden luistelijoita.

Laget består av flickor i åldern 6–11 och av dem är nästan hälften nybörjare också den här säsongen.

“Spännande och trevligt”, säger Erin om de förestående tävlingarna. Hon skrinnar sin första säsong.

“Allt, precis allt är trevligt”, säger också lagets yngsta skridskoåkare, sexåriga Lizzy, som kom med i maj.

Borgå Energis stöd möjliggör inte bara tävlingsresor för Ad Altiora-lagets 21 skrinnare inklusive tillräckliga måltider utan också lagkvällar, där lagetsmedlemmar kan bekanta sig med varandra.

“Kompisarna, tävlingarna och träningarna”, så sammanfattar andra säsongens skrinnare Oona och Saga det bästa med hobbyn.

“Särskilt trevligt har det varit att öva tävlingssäsongens program”, tycker lagkompisen Minea.

Till tema för tävlingssäsongen har Ad Altiora valt sann vänskap.

“Den här säsongen gör vi saker särskilt mycket tillsammans, uppmärksammar varandra och ser det goda också utanför hobbyn”, berättar lagledaren Marika.

Ad Altiora tävlar i nybörjarserien i formationsskridskoåkning. I serien deltar den här säsongen 34 lag från olika delar av Finland. Anna Asikainen och Tuuli Raaska är Borgålagets tränare.

Texter: Ella Kaasinen, Maarit Gabrielsson, Marika Salomaa
Bilder: Ella Kaasinen, Studio Lindell

Artikeln i original publicerades i Borgå Energis kundtidning 2/2023 .