Skippa till innehållet

Väl till mods med en mer ekologisk jul

I jultider vill man ofta komma ihåg till exempel välgörenhetsobjekt med små donationer. Det upplevs som viktigt att återgälda och tillsammans ta hand om dem som behöver stöd. Vid sidan av donationer och goda gärningar uppdaterar många sitt julfirande i en hållbarare riktning.

I december firas såväl självständighetsdag och jul som årets slut. Julen är i all synnerhet en tid, då man träffas för att äta gott och ha det trevligt tillsammans med familjen och goda vänner.

Fastän det under julhögtiden känns underbart att efter en lång höst njuta rent av litet i överkant avspeglas principen om hållbar utveckling nu också i julfirandet. Man vill minska sitt koldioxidavtryck också under högtiden. För en del betyder det mer vegetariskt inriktad julmat, för andra självgjorda, återanvända eller immateriella gåvor. Sätten är lika många som det finns julfirare.

Ur elförbrukningssynpunkt sett förorsakar tillredningen av julmat en av årets största förbrukningstoppar då skinkor och lådor steks samtidigt just före julaftonens festligheter. En annan topp kommer då bastuaggregaten slås på för julbastubadande. Då belastningen är ojämn blir utsläppen större eftersom kraftverken måste köras med högre effekt – kunde förberedelserna således planeras och julfirandet tidsmässigt anpassas så att belastningen skulle jämnas ut över flera dagar?

Nedan hittar du våra tips för ett mer ekologiskt julfirande. Du må sedan välja ett eller flera av tipsen och veta att du gör en ekogärning och tar ett steg i riktning mot en hållbarare jul!

Så här gör du din jul mer ekologisk

 • Planera julmåltiderna väl och köp bara det som du verkligen behöver. På det sättet minskar du matsvinnet och mängden bioavfall.
 • Fundera om du i julmåltiderna kunde inkludera mera grönsaker och inhemska fiskprodukter. Av rotfrukter får man härliga ugnsrätter och den rökta fisken på julbordet kan mycket väl utgöras av till exempel delikat braxen.
 • Tillred maten planmässigt och utnyttja eftervärmen. Håll bastun varm bara så länge det finns bastubadare.
 • Om ugnen, den öppna spisen och bastun används mycket kan du sänka grundtemperaturen i bostaden.
 • Använd julbelysning med timer och energisparande LED-lampor.
 • Välj en topp till julgran. Sådana fås som biprodukter från skogsindustrin. En närproducerad gran är bättre än en från utlandet hit fraktad odlad gran.
 • Pynta julen själv, knåpa julprydnader av återvunna material eller naturmaterial. Åt barnen kan man göra en mångårig julkalender med små överraskningar man själv valt.
 • Köp tjänster av lokala företag i stället för varugåvor. Du känner dig väl till mods, stöder det lokala näringslivet och minskar paketeringsavfallet!
 • Om du trots allt vill köpa varupresenter, välj då naturenliga, ekologiskt producerade och hållbara presenter. Åt barnen är till exempel träleksaker i stället för plastleksaker ett bra alternativ. Självgjort eller återanvänt uppskattas av en medveten gåvomottagare!
 • Glöm inte heller att paketera ekologiskt. Du kan använda till exempel dagstidningar och jutesnöre eller varför inte en vacker resttygbit. Också askar och andra återanvändbara paket är bättre alternativ än engångspapper.
 • Kunde du kanske fira en presentfri jul? I stället kunde ni tillsammans välja till exempel ett välgörenhetsobjekt och ge dit en del av de medel som reserverats för presenter. Återstoden kan sedan med gott samvete användas för något trevligt tillsammans såsom en biokväll eller en äventyrsparkdag.
 • Välj en hållbar lykta till gravarna och vanliga ljus i stället för plastomhöljda ljus. Soja- och bivaxljus är ekologiska alternativ.
 • Kom ihåg att sortera avfallet! Presentpapper och -snören samt skinkfett hör hemma i blandavfallskärlet, rena aluminiumformar och ljusmetallskal i kärlet för metallavfall. Sojaljusstumpar kan läggas bland bioavfallet.
 • Koncentrera dig på immateriellt gott, samvaro, julfrid, lediga dagar och avsaknaden av brådska.

Välj utsläppsfri energi

Den elenergi som Borgå Energi levererar är utsläppsfri och ursprungsgaranterad. Elektriciteten produceras ansvarsfullt på ett miljövänligt sätt, och i enlighet med de allra strängaste internationella hållbarhetskriterierna som världens enda miljömärkta EKOenergi ställer. Genom att välja EKOenergi gör du ett val för att rädda planeten för kommande generationer.