Skippa till innehållet

Visa alla Meddelanden Felmeddelanden Artiklar

Arkiv

Finska Kraft har köpt norska vattenkraftbolaget Tryggestad Kraft AS

Finska Kraft Ab har 15.5.2020 fullgjort ett företagsköp, där norska vattenkraftbolaget Tryggestad Kraft AS blir till 100% ägt av Suomen Voima. Köpet gäller Litlebø vattenkraftverket i Stranda kommun. Kratverket blev färdigt 2011. Tryggestad och Stardalen som ligger i närheten och blir färdigt 2021, är en betydande del av Suomen Voimas investeringsplan för förnybar energi.

Kraftverkets årliga produktion är c. 22 GWh och effekt på 7,4 MW. Kraftverket ligger där Nibbedalselvan och Langedalselvan förenar sig och den utnyttjar båda vattendragens strömmar. För kraftverkets operativa funktion ansvarar norska vattenkraftverket Bekk og Strøm, som specialiserat sig i produktion i små vattenkraftverk. Med Bekk og Strøm har Finska Kraft en lång och stark samarbetshistoria.

Kraftverkets fasad har planerats av Slyngstad Aamlid Arkitekter. Som byggmaterialer har använts träd och sten, naturnära material som smälter väl in i omgivningen. Antti Vilkuna, verkställande direktör för Finska Kraft kommenterade anskaffade kraftverket, “Tryggestad Kraft har ett vackert kraftverk, som passar bra in i vår produktionsportfolio och vi har glädjen att producera grön energi på det här området.”

De 9 landägare och Tryggstad Kraft AS ordförande Jan Ove Tryggestad som står bakom Litlebø-vattenkraftverket, är nöjda med affären. Ordförande kommenterar affären, “Vi har visat att vi lyckats upprätthålla vattenkraftverket ensamma, både vad gäller utvecklingen och verksamheten. Det har också varit utmanande och en krävande process, med både uppförs- och nedförsbackar. Vad gäller affären, är vi glada att kraftverket får starkt och erfaret kunnande bakom sig.”