Skippa till innehållet

Årets titelidrottsman 2021

Hur går det, Jesper Lindahl, Årets titelidrottsman?

Borgå Energis Årets titelidrottaren Jesper Lindahl har blicken riktad redan mot nästa säsong.

För Borgå Energis Årets titelidrottare, Jesper Lindahl, som hör till Akilles cykelsektions Green Team, gick sommaren inte alldeles som planerat. I början på sommaren låg han sängbunden i influensa.

“Det inverkade ganska mycket på min kondition. Det kändes inte så bra när det blev ett veckolångt avbrott på en bra säsongstart”, konstaterar Jesper.

Jesper Lindahl

Född: 9.6.1997 i Borgå
Familj: mor, far och 20 år gammal syster, sheltie-hunden Nocco
Bor: i Jyväskylä
Studerar: idrottspedagogik på universitet i Jyväskylä

I övrigt förlöpte sommaren med projektjobb på universitetet på studieorten Jyväskylä.

Under tävlingssäsongen från våren till hösten ställde Jesper upp i 20 tävlingar. “För min personliga del blev det inte min bästa säsong, i någon tävling gick det bättre, men på det hela taget var det ganska jämnt”.

Jesper tävlar som en del av Akilles Green Team -cykelteam och enligt honom gick det förhållandevis bra för teamet. Han poängterar att då det är fråga om lagsport åker man för alla, varje teammedlem skall ges en chans. Om någon i teamet har en bättre dag än andra lönar det sig att hjälpa honom till en bra placering.

“Vi vann några viktiga tävlingar. I Borgåloppet var det Ukko Peltonen, som åkte först i mål, och i FM-kvartersloppet i Uleåborg var Jaakko Sillankorva först över mållinjen. I lagtempoloppet tog vi FM-brons. Med tanke på omständigheterna gick det loppet bra. Personligen var det min bästa säsongprestation. Då kändes det bra”.

De tuffaste motståndarna hör enligt Jesper till toppcyklisterna i Finland, bland dem Anders Bäckman från Sibbo. Han tävlar för IBD Cykling -team.

“Han är redan en rutinerad tävlingscyklist och åkte många lopp bra. Vi placerade oss ganska jämnt bland de 5-10 bästa med ganska många jämnstarka insatser från vår sida. Jag har också själv deltagit i några etapp- och landslagslopp”.

Jesper säger sig vara tacksam för stödet från Borgå Energi.

“Jag kunde delta i tävlingar för halvproffs i Estland och en del av det stöd jag fått gick till deltagaravgifter och tävlingsresekostnader, coronatest och andra omkostnader. Det har också gått pengar till cykeln och dess underhåll”.

Vid det här laget har Jesper redan blicken långt riktad mot nästa säsong.

“Det skulle vara fint att få åka på något sydligt träningsläger. Vet ändå inte om det kommer att lyckas. Visst är det helt annat att få träna utomhus och samtidigt njuta av vacker natur. Det motiverar på ett helt annat sätt att träna än att trampa inomhus”.

Jesper har ännu drygt ett par år kvar av sina studier.

“Jag strävar efter att under den tiden kombinera idrott och studier så att det inte blir alltför stressigt”.

Den unga tävlingscyklisten vill vara en förebild för andra unga och motivera dem att träna.

“För 500 euro får man redan en bra grundcykel. Det lönar sig ändå att tänka på hurudan terräng man kommer att åka i och välja cykel i enlighet med det”.

Jesper Lindahls placeringar under tävlingssäsongen 2021

Rosendahl GP, sjätte (Tammerfors)
Halssila MTB, etta (Jyväskylä)
FM i lagtempo, trea (Uleåborg)
TS-Kvarterslopp, åtta (Åbo)

 

Text: Maarit Gabrielsson
Artikeln i original publicerades i Borgå Energis kundtidning 2/2021.