Skippa till innehållet

Visa alla Meddelanden Artiklar Felmeddelanden

Arkiv

Borgå Energi stödde Via Crucis -vandringen

Den gripande passionsvandringen Via Crucis ordnades på långfredagen i Gamla stan i Borgå för fjärde gången. Över tusen människor i olika åldrar följde med vandringen i den vackra vårkvällen.

De första scenerna i passionsvandringen, som tog ungefär en timme, utspelades på Näsebackens sluttning intill Kanonparken med början klockan 20.

Publiken var på plats i god tid och deltog därifrån i vandringen via Rådhustorget till Domkyrkan.

På församlingshåll uppger man att passionsvandringen Via Crucis är ett av de största enskilda evenemangen i trakten.

Publiken har under årens lopp uppgått till mellan två och fyra tusen. Vandringen engagerar ett stort antal proffs och amatörer, i år allt som allt drygt 200 personer.

Maria Peura och Tua Forsström stod den här gången för manuskriptet. Regissör var Marielle Eklund-Vasama.

Rollen som Jesus spelades av Arttu Kapulainen. Han är känd från många tv-serier, filmer och teaterscener. Sin skådespelarkarriär inledde han redan i tonårsåldern.

Musiken till passionsvandringen, som var komponerad av Borgåkantorerna Mikael Helenelund, Minna Wesslund och Jarkko Yi-Annala, uppfördes av Borgå Oratoriekör och en för ändamålet ihopsamlad instrumentalgrupp under ledning av Eric-Olof Söderström.

Monica Rosendahl svarade för kostymeringen och Sanna Saarnio för sminkningen.

Borgå Energi stödde arrangemangen genom att, som verkställande direktör Patrick Wackström uttryckte saken, se till att strömmen inte tog slut.

-Vi har dragit vårt strå till stacken också tidigare och velat stöda ett så här fint lokalt kulturevenemang.

Stödföreningen för Via Crucis i Borgå var producent för passionsvandringen. Bägge Borgåförsamlingarna deltog också i arrangemangen.

 

Text: Maarit Gabrielsson
Bilder: Niko Laurila Photography