Skippa till innehållet

Visa alla Meddelanden Artiklar Felmeddelanden

Arkiv

Coronan till trots

Coronan hindrade inte Borgåungdomar från att på lördagen inför självständighetsdagen tända närapå 500 ljus på hjältegravarna på Näsebacken i Borgå.

Traditionellt har ljusen tänts på självständighetsdagen den 6 december, men nu skedde det en dag tidigare på grund av de skärpta coronabestämmelserna. Ljusen tändes den här gången av elever från Linnankosken lukio och Borgå Gymnasium, Albert Edelfeltin koulu samt av scouter från sjöscoutkåren Porvoon Pooki, scoutkårerna Tolkkisten Eräketut och Porvoon Polunlöytäjät.

Ljusen donerades av Borgå Energi Ab. Bolagets vd, energirådet Patrick Wackström konstaterar att självständighetsdagen betonar finländarnas sammanhållningskänsla.

-Coronan till trots vill finländarna komma ihåg dem som stupat i krigen för vårt land och det är fint att våra unga är med och för den här traditionen vidare.

Gymnasieläraren i engelska och svenska i Linnankosken lukio, Jaana Lepänluoma berättade att många fler ungdomar hade velat delta, men att man i år var tvungen att begränsa antalet.

-Vi är nu omkring trettio, jämnt fördelade på fyra olika ställen, där ljusen tänds. Fastän vi är utomhus är vi noga med att hålla säkerhetsavstånd till varandra.

Lepänluoma har själv varit med alltsedan år 2017 då ungdomarna första gången deltog i vad, som nu blivit en traditionell ljuständningstilldragelse.

Ordföranden för krigsveteranorganisationen Porvoon Seudun Sotaveteraanit, Tuomo Kankkunen var initiativtagare. Han kontaktade läroanstalterna.

-Det har varje år varit en angenäm uppgift för mig och lätt att få unga att ställa upp.

-De vill på detta sätt hedra vår självständighet. Det är aktningsvärt.

Annika Stude från Linnankosken lukio koordinerade grupperna.

-Jag har tidigare varit med två gånger och tycker att det är en mycket viktig tilldragelse. Det är en ära att få delta. För mig personligen innebär det att generationers tradition får en fortsättning.

För Joona Teränen från scoutkåren Porvoon Polunlöytäjät var det första gången hon var med och tände ljus på hjältegravarna.

-Man bad mig ställa upp eftersom jag är vandringsledare i vår scoutkår. Med mig har jag Kuura Kela, Valtteri Väisänen och Iivari Piispanen.

Också de var med för första gången och höll med Joona att det här är någonting man bara inte kan neka till att delta i.

Kuura ja Iivari berättade att deras mödrar också inspirerat dem.

Joona berättade att hennes mormors fars bror stupade i kriget.

-Hans grav finns här bland de andra hjältegravarna.

Ljusen brinner 96 timmar. När de slocknat samlas de in av Albert Edelfelt skolans elevkår för återvinning.

Bakgrundssamfund: Porvoon Suomalainen Seurakunta, Borgånejdens Krigsveteraner och Porvoon Seudun Sotaveteraanit.

 

Joona Teränen, Iivari Piispanen, Valtteri Väisänen och Kuura Kela representerade scoutkåren Porvoon Polunlöytäjät. De gillade uppgiften och skötte den raskt.

Gymnasieeleven Annika Stude från Linnankosken lukio koordinerade grupperna. Hon ansåg deltagandet vara en hederssak för henne.

Inget lämnades åt slumpen. Med mask för ansiktet ställde man upp.

De stupades minne glöms inte bort.

I den mörka decemberkvällen lyste ljusen upp de stupades gravar.

 

Text och bilder: Maarit Gabrielsson