Skippa till innehållet

Visa alla Meddelanden Artiklar Felmeddelanden

Arkiv

Fulla 30 år i energibranschen

Vi på Borgå Energi –
Vi presenterar under innevarande år våra anställda på vår webbplats och i sociala medier. Arbetsförhållandena har varit långvariga och man trivs på jobbet. Enligt arbetstagarna betraktas Borgå Energi som en trevlig arbetsplats och det upplevs som ett privilegium att få jobba i sin egen hemstad.

Först i tur att bli presenterad är Kristina (Pippo) Englund, som arbetar som dokumentarist i Borgå Energis dotterbolag Borgå Elnät Ab.

Då hon i maj går i en välförtjänt pension kan hon se tillbaka på 30 år i energibranschen. Hon hade jobbat närmare tio år på Sydfinska Kraft, när hon övergick i Borgå Energis tjänst i mitten på 1990-talet i samband med att Sydfinska övertogs av Borgåbolaget.

Det bästa i hennes jobb har enligt henne själv varit den revolutionerande utveckling, som datatekniken förde med sig.

-Jag har fått lära mig mycket nytt och det har gjort jobbet intressant.

-När jag började gjorde jag kartritningarna för hand. Åren 1997-98 började allt digitaliseras. Det var en ganska intressant tid.

 

Det var föräldrarnas önskemål, som gjorde att hon bestämde sig för att utbilda sig till kartritare.

-Jag var rätt ung vid den tiden och hade väl inte ännu riktigt klart för mig vad jag ville bli. Kartritare var inte mitt drömyrke. Jag hade snarare tänkt mig en framtid som sjukskötare eller något liknande yrke.

-Min kusin jobbade som kartritare i Borgå landskommuns tjänst och enligt mina föräldrar var det ett bra yrke och så kom det sig att också jag blev kartritare.

Pippo har tillbringat barn- och ungdomsåren i Pellinge, där det bor många Englundare.

Hon är gift och paret har en 36 år gammal dotter.

 

Pippo är en gladlynt person, som har lätt för att skratta. Enligt henne kommer tiden som pensionär inte att bli lång, det finns massor att göra.

-I ett egnahem är det alltid något, som behöver åtgärdas, och när det våras börjar resorna till vår sommarstuga i Pellinge.

Att läsa och jogga hör till Pippos främsta hobbyn.

-Den svenska detektivromanförfattaren Viveca Sten är min favorit, men jag tycker också om memoarer.

Resor kommer också att ingå i pensionärslivet.

-Först blir det en Sverigekryssning och sen styrs kosan till Thailand. Och så måste man också hinna till spat i Nådendal, säger hon skrattande.

 

Pippo Englund säger sig vara lycklig över att hon fått vara frisk.

-Ibland har det varit sömnlösa nätter då arbetets karaktär förändrades och förde med sig nya utmaningar.

-Jag tror att också kroppen mår bra då själen är frisk.

Pippo minns, och saknar emellanåt redan pensionerade arbetskamrater från Sydfinska Kraft, dem, som övergick i Borgå Energis tjänst samtidigt med henne själv.

Pippo har ett pensionsavtal från Sydfinska, enligt vilket hon kan gå i pension som 62-åring. Den dagen stundar i maj.

Livsbejakande som Pippo är har hon som måtto: lev nu, när du ännu orkar, och gör nu det du vill göra och skjut inte upp det till morgondagen!

 

Pippo är en gladlynt person, som har lätt för att skratta. Enligt henne kommer tiden som pensionär inte att bli lång, det finns massor att göra.