Skippa till innehållet

Visa alla Felmeddelanden Meddelanden Artiklar

Arkiv

Må vi aldrig glömma

Borgå Energi Ab hade donerat de närmare 500 ljuslyktor, som på självständighetsdagen den 6 december tändes på hjältegravarna i Borgå och förvandlade den här delen av Näse begravningsplats till ett ljushav.

Lyktorna tändes av elever från åttonde och nionde klasserna i AE-skolan och gymnasister från Linnankosken lukio samt av Borgåscouter. Projektet organiserades av den lokala finska krigsveteranföreningen Porvoon Seudun Sotaveteraanit och den finska församlingen i Borgå.

Uppgiftsfördelningen sköttes av Tommi Kanon från Linnankosken lukio.

-Det här är en liten stund i mitt liv. Jag kan ge tillbaka någonting åt dem, som gav sitt liv så att vi kan leva i ett fritt land.

Enely Männing från scoutkåren Tolkkisten Eräketut ledde kårens unga.

-Det är en fin och stor ära att vara här. Det här är det minsta vi kan göra till minne av dem, som vilar i dessa hjältegravar.

Scouten Piitu (7) och hennes far Petri Hämäläinen var flitigt i färd med att tända ljus.

Självständighetsdagsfirandet hade de inlett genast efter morgonmålet med att hissa Finlands flagga.

Petri, som flyttat från Kouvola till Hindhår, konstaterade att de trots regnet ville komma till hjältegravarna för att hedra minnet av de stupade.

Joona Veromaa från Linnankosken lukio var med för andra gången.

-För mig är det här ett sätt att hedra minnet av dem, som stupade i krigen, och också ett sätt att hedra fosterlandet.

Den lokala finska krigsveteranföreningens (Porvoon Seudun Sotaveteraanit) ordförande Tuomo Kankkunen tackade ungdomarna, som ställt upp för att sköta en uppgift, som redan blivit en tradition.

-Det här är tredje gången. I år föreslog ungdomarna själva att de också städar bort ljuslyktorna när de slocknat.

Borgå Energis verkställande direktör Patrick Wackström berättar hur han på sina långa tävlingsresor runt om i Europa på 1980-talet fick bekanta sig med olika länder, vilket för en ung man var en intressant upplevelse.

-Men det kändes alltid lika bra att komma hem. Jag var redan då tacksam mot alla dem, som kämpat för vår självständighet, och tacksam då liksom nu också för att Finland är ett bra land att bo och leva i.

 

Skolelever och scouter tände närmare 500 ljus på hjältegravarna.

Scouten Piitu (7) och hennes far Petri Hämäläinen i färd med att tända ljus.

Tommi Kanon från Linnankosken lukio skötte uppgiftsfördelningen.

För Kristjan Männing (till höger) från scoutkåren Tolkkisten Eräketut var besöket på hjältegravarna redan det tredje i ordningen. Gymnasisten Joona Veromaa från Linnankosken lukio var nu med för andra gången.

Ljuslyktorna spred ljus i duggregnet.

 

Text och bilder: Maarit Gabrielsson