Skippa till innehållet

Visa alla Meddelanden Felmeddelanden Artiklar

Arkiv

Borgå Energi valde en titelidrottare för ett år

-Borgå Energi har som målsättning att vara Finlands bästa energibolag och att skapa sig en energisk profil, säger verkställande direktör Patrik Wackström.

-Därför har vi valt en titelidrottare åt oss för ett år. Det är Borgå Akilles cykelsektions tävlingscyklist Joni Kanerva, som fått den äran att bli den första titelbäraren.

-Vi har alltid gett ett omfattande stöd till ungdomarnas idrott och kultur. Vi har som princip att inte direkt stöda enskilda idrottare utan att ge stödet via en förening, i det här fallet Akilles cykelsektion.

-Titelidrottaren representerar bolagets värden och lyfter fram den för oss viktiga miljömedvetenheten på sina tävlingar i Finland och utomlands.

 

Jonii Kanerva välkomnar Borgå Energis stöd, som gör det möjligt för honom att satsa fullt ut på en tävlingsframgångsinriktad träning.

Cyklat har han alltsedan barnsben gjort i sin hemstad Kotka.

-Skidåkning var min gren nummer ett ända upp på tävlingsnivå tills jag som 18-åring helt gick in för cykelsporten.

I Borgå Akilles gick han med för att han visste hur stark föreningen är just inom cykelsporten och för att han såg möjligheter att coachad av Akilles utvecklas som tävlingscyklist

Sin unga ålder till trots har Kanerva redan hunnit tävla runt om i Europa och kammat hem en mängd priser, men den unga spurtaren siktar på en proffskarriär.

-Det är i Borgå Akilles jag lärt mig allt om cykling. Några säsonger gästspelade jag på annat håll bara för att återvända till moderföreningen.

Kanerva poängterar att han varit medveten om att Borgå Akilles har som mål att bli Finlands bästa cykelklubb.

-Det är det mål laget har och jag vill vara med och dra mitt strå till stacken.

 

Enligt cykelsektionens ordförande Ari Perälä har det stöd ett bolag som Borgå Energi ger stor betydelse för en idrottsförening.

-Det är vi som fostrat Jouni även om han en tid var till låns på annat håll, men till all lycka fick vi honom tillbaka. Han har målet klart inställt på toppen och på att bli proffs. Det kräver en hel del satsningar för att han skall kunna träna med siktet inställt på det.

Perälä konstaterar att Akilles i sina led har en rad unga tävlingscyklister, som hör till toppen i Finland.

-Vi har vunnit finska mästerskap i serierna för 16- och 18-åringar och medaljer har vi fått varje år så visst är det duktiga grabbar på kommande.

Han berättar att Akilles nu har en klart utstakad coachingstig, som man följer.

-Dessutom ordnar vi träningsläger i både hemlandet och andra länder, och i synnerhet utomlands har tävlingsprogrammet lyfts upp på en helt ny nivå.

Elitteamet, som stöder sig på Akilles juniorfostran, och juniorteamet har Kari Myyryläinen som huvudtränare. Myyryläinen är själv en av de tuffaste tävlingscyklisterna i Finland genom tiderna och är i dag en av de främsta tränarna i landet.

Joni Kanerva har redan åkt till Akilles träningsläger på Mallorca och fortsätter därifrån till ett träningsläger i Malaga och sedan igen till Akilles andra Mallorcaläger i mars. Efter det är allt klappat och klart för tävlingssäsongstarten.

Patrick Wackström, som själv har en framgångsrik tävlingscyklistbana bakom sig både i hemlandet och på internationella tävlingsarenor, ger Jouni rådet att om man vill vinna räcker det inte med enbart begåvning, det behövs också hård träning.

-Och det hjälper att vara en god spurtare, själv var jag det.

 

Patrick Wackström gratulerar Borgå Energis färska titelidrottare,
tävlingscyklisten Joni Kanerva.

Verkställande direktör Patrick Wackström (till vänster) och ordföranden för Borgå Akilles
cykelsektion, Ari Perälä anser att såväl Borgå Energi som Borgå Akilles har som mål
att vara bäst i Finland – Borgå Energi som energibolag och Akilles inom cykelsporten.

Som tidigare tävlingscyklist kunde verkställande direktör
Patrick Wackström inte motstå frestelsen att hoppa i sadeln
på en tävlingscykel, som fanns till hands.

 

Tävlingscyklist Jouni Kanerva

Ålder: 23 år
Bor: i Kotka
Studier: student från Kotkan lyseo, examen från Suomen Urheiluhierojakoulu i Fuengirola i Spaninen
Arbetar i Kotka: i det egna massageföretaget JoKa Nivel, alltid då cyklingen det medger
Annan gren: skidåkning
Hör till: Borgå Akilles cykelsektion
Representerat bl.a.: år 2017 franska CC Viklleneuve-Saint Germain Soissons Aisne DNI-lag och Finlands lag i VM i landsvägscykling och i EM i landsvägscykling år 2017
Representerar: fostrad av Borgå Akilles, och representerar moderföreningen i Akilles Elite-lag och i Finlands landslag samt hör till utmaningsgruppen inför OS i Tokio år 2020.

Framgångar bl.a.:
Finsk mästare i landsvägscykling i U23-klassen 2016
Silver i Elite FM-kvarterslopp 2018
Brons i Elite FM-kvarterslopp 2017
Tvåa i Suomen Skoda Cup 2018 i landsvägscykling
31. i EM-landsvägscykling/U-23 i Danmark 2017
Representerade Finland i VM i landsvägscykling i Bergen 2017, där han skadades

Andra framgångar:
SFI-mästerskapen 2013 M18, tempolopp 4./landsvägskörning 3; Fakto Auto Tallinn Rahavasoit 2016 i Estland, 6; Tour of Estonia 2016 UCI 2.; Nurmijärvi GP Elite 2016 2.; Seutulan kierros Elite 2016 1.; XV Memorial J. Sanches Morena 2016 Spanien 1; Criterium Pavo de Marbella 2016 Spanien 1., Sinaai-Waas Kermesse 1, 12B 2017 Belgien 4.; Satakunnan Ajots 2017 Etappi 3 1./CG 3.; Maxima GP 2017 Estland 1.;Turun Sanomat –kortteli 2018 2.; Kaivopuiston kortteli 2018 1.; Helsinki Velotour 2018 2.; Willimiesajot Saimaa Road Race 2018 2.; Fakto Auto Tallinn 2018 Estland 2018 5.

 

Text och bilder: Maarit Gabrielsson