Skippa till innehållet

Visa alla Meddelanden Felmeddelanden Artiklar

Arkiv

De träbeklädda parktransformatorerna målas under sommaren

Borgå Elnät målar varje sommar transformatorer och årets målningsarbeten har redan inletts. När du rört dig på stan har du kanske sett en av våra sommarjobbare – Mathilda – i full fart med att måla någon av våra parktransformatorer.

Mathilda gick precis ut grundskolan och på hösten väntar gymnasiestudier. Jobbet på Borgå Elnät är hennes första sommararbetsplats. Dit pendlar Mathilda, som bor i Ebbo, med skoter. ”Jag ville ha ett sommarjobb och få litet egna pengar. De går till bensin och min hästhobby. Vi hyr tillsammans med en annan familj en underhållshäst”, konstaterar Mathilda, som sysslar med ridning på fritiden.

Enligt Borgå Elnät är det de träbeklädda parktransformatorerna från 1980-talet samt de värst nedklottrade plåttransformatorerna som målas den här sommaren. ”Det skulle vara bra att i underhållssyfte måla träbeklädnaden med 20-30 års mellanrum”, konstaterar Borgå Elnäts verkställande direktör Magnus Nylander. Mathilda, som började jobba för drygt en vecka sedan, tycker att sommarjobbet verkar kul och spännande. Efter några regniga arbetsdagar i början har vädret gynnat målningsarbetet. Mathilda har som målsättning att kanske hinna måla 15-20 transformatorer.

Genom att måla täcker man också över taggar, med vilka transformatorer slumpmässig klottrats ned. Allehanda klotter har redan en längre tid varit ett problem i gatubilden i Borgå och väckt livlig debatt bland annat i sociala medier. Nedklottrade transformatorer är också en onödig utgiftspost för Borgå Elnät. Mathilda hoppas att de nymålade transformatorerna skall lämnas i fred: ”Det skulle var sorgligt att tänka att man gör onödigt arbete om någon genast klottrar ned de nymålade ytorna”.

Mathilda hinner också semestra. Efter tre veckors sommarjobb väntar åtminstone stugsemester samt kompisarna.