Skippa till innehållet

Ebbo Venlat

Johanna Koskivaara: Fått börja lära mig kartläsning från noll

Johanna Koskivaara (43) berättar att hon hållit på med träning av olika slag allt från unga år, och litet tävlande har hon också hunnit med. Ända till ifjol våras hade pausen i tränandet ändå varit alltför lång, tills det igen kom med i bilden som en följd av beslutet att ställa upp i Jukolakavlen.

“Men orienterat har jag aldrig, inte ens i skolan.”

Hon säger sig nu ha varit tvungen att lära sig många nya saker i anslutning till orienteringen.

“Kartläsning började jag lära mig helt från noll. Vid det här laget går det redan bättre, rent av bra, men emellanåt blir det riktigt ordentliga missar.”

Fastän kartläsning är en av de viktigaste sakerna Johanna behövt lära sig har hon också höjt konditionen på många sätt.

“Veckans träningsprogram varierar. Jympa och Padel varje vecka och dessutom simning, promenader, spinning, terrängskidåkning och vad annat som faller en in. Också deltagande i de lokala orienteringsföreningarnas konditionsorienteringar har varit en del av vårt träningsprogram.”

Enligt Johanna är det svåraste i orienteringen att läsa kartan samtidigt som man springer.

“Att röra sig i skogen har blivit något av ett begär. I skogen glömmer man allt annat och stämningen efter en löptur i skogen är alltid helt fantastisk, även om själva orienteringen inte skulle ha gått som förväntat.”

Den mörka tiden är enligt Johanna utmanande.

“Nu är det redan lättare att ge sig ut och träna efter arbetsdagens slut när det är ens litet ljus vid himmelsranden.”

Hon tycker att det gångna knappa året varit en verkligt givande och trevlig tid.

“Jag väntar på tävlingen med blandade känslor. Jag vill verkligen uppleva Jukolastämningen och få testa mina färdigheter. Å andra sidan känns det litet läskigt, vad är det riktigt man gett sig in i.”

Johanna berättar att hennes kommande deltagande i Jukolakavlen och tränandet inför tävlingen också blivit hela familjens gemensamma projekt.

“Två i familjen har anmält sig som talkohjälp. Dottern blev också inspirerad och började orientera som hobby.”

I vår Ebbo Venlat-serie publicerar vi inledande artiklar om alla teammedlemmar. När du följer våra kanaler får du läsa artiklarna så fort de publiceras! Tidigare publicerade artiklar:

Modiga damer på kartan

Marianne Nordström: Träning har alltid varit en del av mitt liv

Miranda Hanska: Det svåraste är att uppskatta avstånd

Petra Bärlund-Hämäläinen: Något att minnas i gungstolen

Text och bilder: Maarit Gabrielsson

Borgå Energi är med och stödjer Ebbo Venlat-laget

Borgå Energi är en del av lokalsamfundet och Borgåbornas eget ansvarsfulla bolag, som vill vara med och utveckla och stödja lokal välfärd och traktens livskraft.

Bolaget riktar stödet i synnerhet till lagidrott för barn och unga och till kultur i Borgåtrakten, men stödjer också evenemang och kampanjer samt klubbar, föreningar och andra allmännyttiga aktörer.

Borgå Energi är med och möjliggör Ebbo Venlat-lagets vinterträning.

Sponsorering