Skippa till innehållet

Ebbo Venlat

Modiga damer på kartan

Världens största orienteringsstafett-tävling, Jukolakavlen går i år av stapeln i Ebbo i Borgå den 17-18 juni.

Bland deltagarna finns också ett damlag från Ebbo, som kallar sig Ebbo Venlat, bestående av Petra Bärlund-Hämäläinen, Johanna Koskivaara, Miranda Hanska och Marianne Nordström.

Idén att delta fick de i maj ifjol på det informationstillfälle om Jukolakavlen, som ordnades för byborna i Ebbo. Ebbodamerna, som kände varandra från tidigare, blev inspirerade att ställa upp i stafetten och organisatören, den östnyländska orienteringsföreningen OK Trian, tog dem under sina armar som fadderlag.

OK Trian står för Ebbolagets deltagaravgift. Hela stödpaketet inkluderar också föreningens orienteringsskola, gratis övningskartor och gps-spårning i själva stafetten.

För det lokala Venla-laget började en årslång coaching inför den kommande utmaningen. Terese Hagman från OK Trian coachar dem. Ebbo Venlat, som är fulla av energi och utstrålar glädje, berättar på Borgå Energis webbplats om sin bakgrund och om hur de upplevt att börja orientera utan minsta tidigare erfarenhet.

Kompassanvändning och kartläsning var främmande för dem, att uppskatta avstånd svårt – och allt i kombination med att snabbt ta sig fram i terrängen.

Summa summarum upplever de så här inför stafetten att det här är någonting, som de glada till sinnes på äldre dagar kan komma ihåg som en galen idé, som förverkligades!

_ _ _

I vår Ebbo Venlat-serie publicerar vi inledande artiklar om alla teammedlemmar. När du följer våra kanaler får du läsa artiklarna så fort de publiceras!

Marianne Nordström: Träning har alltid varit en del av mitt liv

Miranda Hanska: Det svåraste är att uppskatta avstånd

Petra Bärlund-Hämäläinen: Något att minnas i gungstolen

Johanna Koskivaara: Fått börja lära mig kartläsning från noll

Text och bilder: Maarit Gabrielsson

Borgå Energi är med och stödjer Ebbo Venlat-laget

Borgå Energi är en del av lokalsamfundet och Borgåbornas eget ansvarsfulla bolag, som vill vara med och utveckla och stödja lokal välfärd och traktens livskraft.

Bolaget riktar stödet i synnerhet till lagidrott för barn och unga och till kultur i Borgåtrakten, men stödjer också evenemang och kampanjer samt klubbar, föreningar och andra allmännyttiga aktörer.

Borgå Energi är med och möjliggör Ebbo Venlat-lagets vinterträning.

Sponsorering