Skippa till innehållet

Visa alla Meddelanden Felmeddelanden Artiklar

Arkiv

Miljövärdena företagets hjärta

”EKOenergi var ett självklart val för oss”

I hjärtat av gamla stan i Borgå finns de högklassiga boutiquehotellen Pariisin Ville och Onni samt restaurangerna SicaPelle och Meat District. Helheten drivs av Riku Stenroos.

Riku Stenroos berättar att de tagit miljövärdena i beaktande från första början i sin företagsverksamhet.

-Att välja Borgå Energis EKOenergi var för oss en självklarhet.

-Ju mer vi på energisidan kan stöda förnybar energi och gröna värden, desto bättre. Dessa värden har vi burit med oss under hela vår företagsverksamhetsfärd.

 

Stenroos säger att främjandet av miljövärden börjar med återvinning.

-I allt vad vi gör tar vi den hållbara utvecklingen i beaktande från första början. När det gäller användningen av närproducerade råvaror kom vi under skördeperioden senaste sommar redan upp i 100 procent.

-Dessutom har vi bekantat oss med producenterna av närmat i trakten och vet hur maten producerats, om den är högklassig och om den gjorts på ett klimatvänligt sätt eller inte.

Coronaviruset slog som värst hårt till också mot paret Stenroos företagsverksamhet.

-Omsättningen föll på en vecka från hundra procent till noll.

-Efter det har vi byggt och lyft upp verksamheten med olika nya verksamhetsmodeller inom ramen för vår affärsverksamhet.

Hotellverksamheten ändrades helt och gjordes extremt trygg, rumskapaciteten halverades och man började servera frukosten till borden utan någon som helst kontakt med kunderna. Nycklarna ligger färdigt i rummen och varenda liten detalj har beaktats ur virussynvinkel.

Riku Stenroos understryker att de redan före coronan satsat på en hög hygiennivå bland personalen. Kvaliteten har man inte gett avkall på till följd av coronan, tvärtom.

-Dagen efter att vi tvingades stänga restaurangerna beslöt vi att kavla upp ärmarna och sätta igång med att göra mat för take away -avhämtning,

-Och det fungerade.

-Vi levererar mat hem och man kan också avhämta lunch- och middagspaket hos oss. Till särskilda helger har vi också sålt picknickassar. De har haft verkligt god åtgång. Till Helsingfors hade det gått mer än vad vi kunde leverera.

-Kanske det har att göra med att man just i dylika tider sätter värde på Borgå och inhemska närproducerade råvaror.

Riku Stenroos ser positivt på framtiden.

-Det oförglömliga coronaåret 2020 lider mot sitt slut och jag ser hoppfullt fram emot det nya året. Såväl på det personliga planet som i arbetslivet har det funnits tid att reflektera över livets värden och de tider som väntar.

-Jag hoppas av hela mitt hjärta att vi på allvar häpnat över naturens kraft. Jag tror att man från egocentriskhet övergår till gemenskaplighet och förstår att behandla vår fina planet med större värdighet och respekt.

Han sammanfattar den gånga säsongen i orden: ”när vi inte nu på en tid kan krama varandra, så låt oss desto kraftigare krama träd!”

-Det oförglömliga coronaåret 2020 lider mot sitt slut och jag ser hoppfullt fram emot det nya året, säger företagaren Riku Stenroos. 

 

Du kan läsa originalversionen i vår kundtidning 2/2020 från och med sidan 25:
https://issuu.com/porvoonenergiapbe/docs/pbe_kundtidning_1_2020_sv_issuu/25

 

Text: Maarit Gabrielsson
Bild: Anette Sundström Photography