Skippa till innehållet

Visa alla Meddelanden Felmeddelanden Artiklar

Arkiv

Ungdomar tände ljus på hjältegravarna

Text och bilder: Maarit Gabrielsson

 

Det var en imponerande att på Självständighetsdagen se ett fyrtiotal Borgågymnasister och -scouter tända ett ljus på varje hjältegrav. Ljusen var donerade av Borgå Energi.

Tre scoutkårer var representerade, Porvoon Polun löytäjät, Tolkkisten Eräketut och meripartiolippukunta Pooki. Gymnasisterna var abiturienter från Borgå Gymnasium och Linnankosken lukio.

Ungdomarnas gemensamma representant, Jimmy Skogberg från Borgå Gymnasium betecknade det som en stor ära att få delta i en uppvaktning av det här slaget.

-Det här är en liten stund i mitt liv. Jag kan på detta sätt återgälda något åt dem, som gav sitt liv för att vi skall kunna leva i ett fritt land.

Ordföranden för krigsveteranföreningen Porvoon Seudun Sotaveteraanit, Tuomo Kankkunen berättade att det här var första gången Borgå Energi donerade ljusen.

-I så här stor omfattning har ljus tänts på hjältegravarna bara en gång tidigare, i fjol.

-Vi är nöjda och glada att Borgå stads energibolag kom med. Förhoppningsvis skall det bli en tradition.

Verkställande direktör Patrick Wackström sade, att Borgå Energi med sin ljusdonation ville uppmärksamma Finlands självständighet och hedra minnet av dem, som kämpat för självständigheten.

 

Abiturienterna Aino Mörsky (till vänster) och Elina Kainulainen från Linnankosken lukio ville hedra minnet av de stupade.

Scoutkåren Tolkkisten Eräketut var välrepresenterad.

Abiturienterna Sarah Haglund (till vänster) och Hanna Andergård från Borgå Gymnasium samt Melissa Gustafsson från Prakticum tyckte att de med sin egen lilla insats kunde hedra minnet av de stupade.

Emmi Laine (till vänster) och Päivi Laine från sjöscoutkåren Porvoon Pooki tände ett ljus till minnet av en soldat, som stupat den 3.10.1942.

Abiturient Jimmy Skogberg fördelade arbetsuppgifterna på ett förtjänstfullt sätt.

Kristjan Männing från scoutkåren Tolkkisten Eräketut var också i fjol med då ljus tändes på hjältegravarna.

Pågående arbetsuppgiftsfördelning.

Det finns totalt 469 hjältegravar på Näse begravningsplats.

De stupade soldaternas minne faller inte i glömska. Därom vittnar de tända ljusen.