Skippa till innehållet

Visa alla Felmeddelanden Meddelanden Artiklar

Arkiv

Borgå Energi startar kampanj för att rädda vintern

Borgå Energi, Protect Our Winters (POW) Finland och Finlands naturskyddsförbund kör igång med en gemensam vinterkampanj för att locka vintersportande finländare och skidcentrum att byta till miljömärkt el. Som kampanjens talesman fungerar snowboardåkaren Enni Rukajärvi.

– Klimatförändringen är ett alarmerande fenomen men den finska vintern kan ännu räddas. Finländarna har nu en ypperlig chans att bära sitt strå till stacken, säger POW-ansiktet Enni Rukajärvi.

Protect Our Winters -rörelsen jobbar framför allt för att garantera snötäcket.

– Många skidåkare är oroliga för hur det ska gå i framtiden med deras hobby. Många som sysslar med vintersport är väldigt miljömedvetna och önskar att vintersportindustrin och det egna samhället fattar miljömedvetna val. Att väljaa EKOenergi är att bära sitt ansvar för vintrarnas framtid, medborgarrörelsens ordförande konstaterar Niklas Kaskeala.

Kokon, Sappee, Salla ja Pääskyvuori redan med

EKOenergi är ett internationellt miljömärke som Finlands naturskyddsförbund har tagit fram för el. Märket garanterar att kunden får el som är producerad med förnybara energikällor och att elen är producerad enligt de allra striktaste ekologiska hållbarhetskriterierna. Kampanjen har som mål att minska på de privata hushållens och skidcentrens ekologiska fotavtryck med flera tusen ton.

Sappee, Salla, Kokon och Pääskyvuori övergår till miljömärkt elektricitet redan under påbörjad säsong.

– Speciellt här i södra Finland utgör klimatförändringen redan nu en stor utmaning för företag som opererar på turism- och fritidsbranschen. Vi är oroliga för naturens framtid och för vårt eget levebröd. Att välja EKOenergi är ett snabbt och enkelt sätt att försäkra sig om att den el man använder inte belastar omgivningen. Att producera sin service miljövänligt kan också gynna kassan, funderar Niklas Blomander, som är VD för Kokon Sport.

Borgå Energi är kampanjens officiella leverantör av EKOenergi.

– Vårt biokraftverk i Tolkis producerar EKOenergi av lokalt skogsflis. Vi har samarbetat med Finlands naturskyddsförbund redan i flera år så kampanjen kändes som ett väldigt naturligt följande steg, säger Patrick Wackström, VD för Borgå Energi.

Protect Our Winters – Pelastetaan talvet startar på Ski- och Boardexpo i Mässcentret i Helsingfors idag. Privatpersoner och företag kan delta i kampanjen när som helst under vinterhalvåret på adresserna www.pelastetaantalvet.fi och www.porvoonenergia.fi.

Tilläggsinfo och intervjuförfrågningar:

  • Protect Our Winters Finland ry, ordförande Niklas Kaskeala, tfn 050 5866422
  • EKOenergi -märket/Finlands naturskyddsförbund,programchef Riku Eskelinen, tfn 050 5727782
  • Enni Rukajärvi inteervjuförfrågningar, Noora Vihervaara, tfn 040 5255323
  • Kokon skidcentrum, verkstäöllande direktör Niklas Blomander, tfn 0400 540405
  • Borgå Energi Ab, verkställande direktör Patrick Wackström, tfn 040 503 4611