Skippa till innehållet

Visa alla Meddelanden Felmeddelanden Artiklar

Arkiv

Två nya laddningspunkter för elbilar i Borgå centrum

Det finns nu totalt sex laddningspunkter för elbilar i Borgå centrum. Borgå Energi har installerat nya laddningsstolpar på Ågatan invid restaurangkiosken Lippakioski och på västra åstranden framför Konstfabriken. Samtidigt blir laddningen avgiftsbelagd.

– Borgå har jämförelsevis många laddningspunkter, eftersom vi vill vara en del av den front som är med och gör bilandet mer hållbart, säger Jukka Rouhiainen, som är utvecklings- och miljödirektör på Borgå Energi.

Det har hittills varit gratis att ladda elbilen i Borgå, men nu blir det avgiftsbelagt. Priset på en kilowattimme är 0,15 euro. Om elbilens genomsnittliga batterikapacitet är 40 kWh, kostar det 6 € att ladda batteriet fullt och då är räckvidden lite under 400 kilometer.

Alla laddningspunkter i Borgå hör till det största laddningsnätet i Finland, som har över 300 laddningspunkter. Borgå Energi är delägare i Virta.fi -nätverket, som får tiotals nya laddningspunkter varje månad.

– Mängden elbilar i Finland har vuxit starkt under det senaste året. Regeringen siktar på att ha 250 000 elbilar i trafik år 2030. Enligt vår prognos kan detta förverkligas också med en snabbare tidtabell, konstaterar nätverkets servicedirektör Jaakko Liesmäki.

Det finns cirka 4000 registrerade elbilar i Finland för tillfället.