I mars 2022 föreslog Europeiska kommissionen att de regler som berör EU:s konsumenter uppdateras för att stöda den gröna omställningen. Det nya direktivet om mer konsumentmakt i den gröna omställningen (EU 2024/825) trädde i kraft 26.3.2024. Direktivet förbjuder grönmålning och missvisande produktinformation. Direktivet måste verkställas nationellt senast 27.3.2026 och företagen måste börja tillämpa de nya bestämmelserna senast 27.9.2026.
Konsumentskyddsdirektivet för den gröna omställningen uppdaterar bland annat direktivet om otillbörliga affärsmetoder (2005/29/EG; UCP-direktivet) samt direktivet om konsumenträttigheter (2011/83/EU). Målet är att göra det lättare för och stöda konsumenter då de jämför produkter och fattar köpbeslut.
Direktivet förbjuder användningen av felaktig och vilseledande information om konsumtionsvaror. Det gäller till exempel aspekter för cirkulär ekonomi samt varans hållbarhet och egenskaper som hör ihop med miljö och samhälle. Utöver miljöpåståenden styr direktivet företag i fråga om till exempel hållbarhetsmarkeringar och certifieringssystem.
I fortsättningen måste till exempel certifikat och miljömärken basera sig på officiella certifieringssystem eller ett miljömärkessystem som myndigheterna har ratificerat. Ett företag kan heller inte längre säga sig vara kolneutralt bara utgående från utsläppskompensation.
Företag får använda miljöpåståenden som till exempel “miljövänlig, ekologisk, grön, naturvänlig” endast om de baserar sig på vetenskaplig bevisföring och beaktar produktens hela livscykel och centrala miljöpåverkan, och inte bara klimatet. Företag får inte heller generalisera påståendena så att de gäller hela produkten eller företaget, om påståendet bara gäller en viss del av produkten eller företagets verksamhet. I samband med påståenden som gäller framtiden måste företag i fortsättningen presentera en plan med omfattande och tidsbundna mål. Dessutom måste en utomstående oberoende expert regelbundet verifiera planen och delge observationerna åt konsumenterna.
Dessutom har Europeiska kommissionen framställt ett nytt Green claims-lagförslag 22.3.2023. Förslaget förbättrar konsumenternas möjligheter att göra hållbara konsumtionsval. Dessutom strävar det efter att komplettera direktivet om mer konsumentmakt i den gröna omställningen genom att rensa bort användningen av ogrundade miljöpåståenden i marknadsföring, samt komplettera tidigare regleringar. Lagförslaget definierar hur företag måste motivera sina gröna påståenden. Dessutom kommer direktivet kräva att gröna påståenden bestyrks av ackrediterade certifikatutfärdare innan de publiceras. Det här direktivet tillämpas tidigast 2027.
På Borgå Energi har vi redan i många år satsat på förnybar energi och på att minska utsläppen. På lång sikt har vi som mål att minska den bioenergiproduktion som baserar sig på förbränning genom alternativa produktionssätt, exempelvis genom att utnyttja spillvärme eller energilagringslösningar.
Vi har också funderat på hur vi i fortsättningen kommunicerar om hållbarhet i vår verksamhet för att beakta lagstiftningen. Under vintern gick vi igenom våra innehåll som handlar om hållbarhet och säkerställde att de nyckeltal som mäter och beskriver vår verksamhet hittas centraliserat, till exempel på vår webbplats.
År 2024 var all el vi sålde CO2-utsläppsfritt producerad och andelen förnybara bränslen i vår fjärrvärmeproduktion var 97,6 procent. År 2024 var våra totalutsläpp 2 325 tCO2 (Scope 1 & 2), medan våra specifika utsläpp för elproduktionen var 1,0 gCO2/kWh och för fjärrvärmeproduktionen 6,2 gCO2/kWh. Alla är lysande siffror som vi öppet och stolt kan kommunicera om! Jämförelsevis kan vi ännu berätta att de nationella medeltalen för specifika utsläpp som Finsk Energiindustri publicerade för 2024 var 24 gCO2/kWh för elproduktionen och 72 gCO2/kWh för värmeproduktionen.
Våra produktionskällor har fortfarande sin grund i vind-, vatten-, kärn- och solkraft. Vi har preciserat vår kommunikation, och valt att framöver säga att vår produktion är CO2-utsläppsfri eller att våra utsläpp under produktionstiden är noll i stället för om utsläppsfrihet. Alla produktionsformer orsakar koldioxidutsläpp under sin livstid eftersom de arbetsmaskiner och byggprocesser som används för att bygga och riva dem orsakar utsläpp.
Vi fortsätter utveckla hur vi öppet kommunicerar om hållbarhet i den uppdaterade lagstiftningens anda. Samtidigt förbereder vi oss på att rapportera om vårt hållbarhetsarbete utgående från EU:s direktiv om hållbarhetsrapportering (CSRD) och dubbel väsentlighetsanalys. Vår hållbarhetsspecialist Annastiina Levola gör det här jobbet hos oss.
_ _ _
Text: Ella Kaasinen
Bilder: Anssi Vuohelainen, People’s
Den ursprungliga artikeln publicerades i Borgå Energis kundtidning 1/2025.