
Måns Holmberg
verkställande direktör
Lyckad elförsäljning och elanskaffning möjliggjorde Borgå Energis goda resultat
År 2024 var ett bra år. Elpriset sjönk från nivån under energikrisen. Vi lyckades hålla våra egna priser konkurrenskraftiga och måttliga. Kombinerat med att vår kundtjänst fick ett gott betyg av våra kunder syntes det här i att våra kundmängder ökade. Dessutom lyckades vi igen utmärkt i vår elanskaffning, trots de stora elprisvariationerna som beror på att Finlands vindkraftsproduktion ökat och på det allmänt turbulenta världsläget.
Borgå Energi gjorde ett gott resultat under räkenskapsperioden 2024: 9,9 miljoner euro efter skatt (12,8 miljoner 2023), med vilket vi inte riktigt nådde upp till rekordnivån från 2023. Koncernens omsättning var 85,7 miljoner euro 2024 (86,6). Försäljningsbidraget var 36,8 miljoner euro (48,5) och driftsbidraget 22,0 miljoner euro (35,3). Avkastningen på eget kapital var 12,7 procent (18,5) och vår soliditet ökade till 43,0 procent, vilket kommer väl till pass under de kommande årens stora investeringar. Koncernen investerade 19,8 miljoner euro 2024, varav 17,4 miljoner euro lokalt.
År 2024 fortsatte vi bredda fjärrvärmeproduktionen för att ersätta värmeproduktionen vid det gamla kraftverket. I det första skedet investerar vi i en värmepumpanläggning som vi bygger i Tolkis och planerar ta i bruk hösten 2025. I slutet av 2024 beslutade vi skaffa vår första elpanna, och konkurrensutsättningen av den är nu slutförd. En energicentral som ska ta spillvärme tillvara byggs i Ensto och som det ser ut nu tas den i bruk i slutet av 2025. Dessutom fortsätter vi utreda andra alternativa framtida värmeproduktionssätt efter att Neste beslutade dra sig ur sin investering i en ny elektrolyser för förnybar vätgas.
Den gångna vintern 2024–2025 var ovanligt varm och gjorde att verksamhetsåret 2025 fick en betydligt mer utmanande början. Energikrisens effekter syntes tydligt 2024 och syns ännu i dag i priset på flis hos fjärrvärmen och i ökade kostnader för elnätet. Av de här orsakerna tvingades vi höja priset på fjärrvärme och elöverföring hösten 2024.
År 2024 var utmanande för eldistributionen. Stormen Jari i slutet av november visade än en gång hur stora skador naturens krafter kan förorsaka trots att vi aktivt har satsat på att gräva ner elnätet. I dagens läge är andelen jordkabel redan 53 procent. Tyvärr tvingades en liten mängd av våra kunder vara utan el till och med i flera dygn efter stormen. Jag vill tacka för den förståelse våra montörer mötte då de gjorde sitt bästa för att återställa eltillförseln till alla så snabbt som möjligt utan att pruta på arbetssäkerheten!
I början av det här året har vi börjat installera cirka 40 000 smartmätare av en ny generation hos våra kunder. De nya mätarna gör det möjligt med kortare mätningsintervall än tidigare och med hjälp av dem kan vi analyserar nätets tillstånd bättre än nu. Projektet blir klart hösten 2027.
Förändringarna i Energimyndighetens övervakningsmodell och kraftigt ökade kostnader, speciellt i fråga om kostnaderna för att upprätthålla och bygga nät, belastar överföringsaffärsverksamheten. Omsättningen för dotterbolaget Borgå Elnät 2024 var 24,6 miljoner euro (21,6) och resultatet före bokslutsdispositioner och skatt 2,7 miljoner euro (2,3).
Redan för många år sedan har vårt bolag börjat satsa på förnybar energi och på att minska utsläppen. All el vi sålde 2024 var CO2-utsläppsfritt producerad och andelen förnybara bränslen i vår fjärrvärmeproduktion var 97,6 procent. Vi uppdaterade vår bolagsstrategi i slutet av 2024 och i samband med det satte vi som mål att vara en föregångare inom hållbarhet. Vi strävar målmedvetet efter att minska energiproduktionens miljöverkningar bland annat genom att öka mängden förnybar produktion. På lång sikt har vi som mål att minska den energiproduktion som baserar sig på förbränning och ersätta den med alternativa produktionssätt, som att utnyttja spillvärme och energilagringslösningar. Vi kommer dessutom höja nivån på vår hållbarhetsrapportering under 2025, trots att Europeiska unionen tänker lätta på den hållbarhetsrapporteringsskyldighet den redan fattat beslut om. Vi lever i en ständigt föränderlig värld, och lagstiftningen om så kallade gröna påståenden håller också på att förändras. För att beakta lagstiftningen talar vi framöver om CO2-utsläppsfrihet eller om att utsläppen i samband med produktionen är noll i stället för om utsläppsfrihet. Det här fastän det handlar om samma vind-, vatten- och solkraft som tidigare.