I början av året ingick Borgå Elnät ett samarbetsavtal med Aidon om att skaffa en ny generation fjärravläsbara elmätare. Projektet avancerar nu till massinstallationer som förverkligas under åren 2025–2027.
Totalt byts ungefär 40 000 elmätare på hela Borgå Elnäts område ut som massinstallationer. En mätare tar cirka 5–20 minuter att byta ut, och mätarbytet är gratis för kunden.
De specifika områdesvisa tidtabellerna för mätarbytena publiceras på Borgå Energis webbplats när de klarnar. Eltel som installerar mätarna kontaktar dessutom kunderna med ett personligt brev å Borgå Elnäts vägnar när mätarbytet närmar sig.
Om mätaren finns inomhus får kunden en färdig tid för installationen och den kan flyttas vid behov. I husbolag kommer tidtabellen upp på anslagstavlan.
– Det handlar om ett otroligt stort projekt. Vi kommer besöka alla invånare på vårt nätområde på sätt eller annat och det är i allas intresse att mätarbytet går så smidigt som möjligt, säger kundrelationschef Tomas Nordström på Borgå Elnät.
– Därför är ett gott samarbete med invånarna viktigt. Vi ber er anmäla om vi har felaktig information exempelvis om var mätaren finns så att vi kan korrigera uppgifterna och att flytta den färdigt givna installationstiden om den inte passar, fortsätter Nordström.
Mätarbytet görs bland annat eftersom de nuvarande fjärravläsbara mätarna börjar vara i slutet av sin livstid. Nya EU-krav ökar också trycket att byta ut dem. Dessutom kan Borgå Elnät erbjuda sina kunder nya och bättre tjänster i och med mätarbytet.
De nya mätarna ger mer specifika data om nätet och både fastigheten och nätbolaget kan använda sig av dem. De gamla mätarna har en mätperiod på 60 minuter medan de nya mätarna har en noggrannare mätperiod på 15 minuter.
De nya mätarna har också en hemautomationsanslutning, eller en så kallad HAN-port som gör det möjligt för kunden själv att använda avlästa mätardata.
Det här hjälper bland annat med att planera energianvändningen och att göra energieffektiveringsåtgärder i fastigheten.
– I framtiden får kunden information om sin energiförbrukning i realtid under dagens lopp, berättar Tomas Nordström.
– Informationen hjälper kunden använda sin elanslutning jämnare och mer effektivt så att anslutningen inte behöver förstoras. Den kan också användas till exempel för att optimera användningen av solpaneler, hemautomationen och för att ladda elbilen.
_ _ _
Text: Fredrika Sundén
Bild: Anssi Vuohelainen, Aidon
Den ursprungliga artikeln publicerades i Borgå Energis kundtidning 2/2024.