Skippa till innehållet

Ljushav på hjältegravarna – Borgå Energi donerade ljusen också i år

Borgå Energi donerade återigen nästan 500 lyktljus att tändas på hjältegravarna på Näsebackens begravningsplats i Borgå på självständighetsdagen. Det krävdes flera frivilliga för att sköta uppgifterna i samband med ljuständningen.

Borgånejdens finska krigsveteranförening och den finska Borgåförsamlingen hade på traditionellt vis hand om de praktiska arrangemangen.

– Det är nu åttonde året i rad. Det här samarbete har pågått sedan 2017 då Finland fyllde 100 år, berättar församlingens diakoniledare Pasi Nieminen.

Ljusen tändes av Borgåungdomar från scoutkåren Porvoon Pooki, scoutkåren Porvoon Polunlöytäjät och elever från det finska gymnasiet Linnankosken lukio.

Tack till ungdomarna

Krigsveteranföreningens ordförande Tuomo Kankkunen tackar ungdomarna, som alltid entusiastiskt ställer upp.

– Jag kan inte säga annat än att vi har fantastiska unga. Det är inte svårt att få frivilliga att delta.

Pasi Nieminen påpekar att de unga också får en positiv upplevelse av att delta.

– Det här är ett sätt att lära sig respektera våra förfäders minne. Även de yngre barnen är mycket entusiastiska. Deras glädje är påtaglig. De är noga med att ljusraderna ska vara raka.

Ljusen tändes torsdagen den 5 december med början klockan 15.00.

– Tanken var att ljusen skulle vara tända och brinna när publiken kommer till platsen för de högtidliga ceremonierna på självständighetsdagen, så att det inte skulle bli trångt vid gravarna, förklarar Nieminen.

Några dagar senare kommer scouterna att ta bort de brunna gravljusen.

A man and a young boy kneeling in the snow and lighting a candle.

Med samarbete gick det som en lek. Måns Holmberg och Vertti Hyvönen.

Borgå Energis vd Måns Holmberg, som deltog i ljuständningen på gravarna, sa att han stort uppskattar samarbetet med ungdomarna, församlingen och krigsveteranföreningen i att bevara den här traditionen som Borgå Energi gärna stödjer.

– Under största delen av mitt liv har självständigheten känts som en självklarhet, men nu, när vårt grannland för anfallskrig för tredje året, inser man att det inte nödvändigtvis alltid kommer vara så, betonade han.

– Det får en att uppskatta våra veteraner och deras uppoffringar ännu mer.

Han sade sig själv tillhöra den generation som inte har egna krigserfarenheter utan huvudsakligen hört berättas eller läst om krig i historieböcker.

– Min egen farfar var med i kriget, men ville inte prata så mycket om det.

– Det känns fint att kunna börja fira självständighetsdagen genom att följa med när ungdomarna tänder ljusen på de stupade hjältarnas gravar.

Borgå Energis vd Måns Holmberg höll ett kort tal om självständighetsdagens betydelse innan uppgifterna delades ut, och tackade de unga som hade mött upp för att tända ljus.

Ljusutdelning.

Diakoniledare Pasi Nieminen från den finska Borgåförsamlingen tände ljus vid minnesmärket för de stupade som blev kvar i Karelen.

Wilma Lehto (t.v.) och Anna Aarttila fråän Polunlöytäjät deltog för första gången.

Scouten Petja Stude från Porvoon Pooki.

För Vili Sundström var deltagandet en fortsättning på Linnankoski gymnasiums självständighetsdagsfest samt de nya studenternas examensfest.

När snön ställde till det

Varje vinter har väderförhållandena varit olika.

Ljus har tänts i duggregn, ibland har det snöat, kommit snöblandat regn eller varit smällkallt.

För några år sedan snöade det ordentligt under självständighetsdagsveckan. På gravarna låg det ett par decimeter snö.

Snön ställde till det och på natten till självständighetsdagen hade en del gravljus fallit omkull och nästan täckts av snön.

Min make hade tidigt på morgonen gått till gravarna och såg vad som hänt.

Snabbt ett samtal till diakoniledare Pasi Nieminen som ringde vänner till hjälp.

Och så ficks ljusen igen upprätt innan de officiella ceremonierna började.

Nu har det här tagits i beaktande, och enligt Nieminen görs eventuellt snöarbete bättre i förväg. Spadar och borstar ställs fram vid gravarna.

– Men så är det ju, att inte heller självständighetsdagarna är bröder eller systrar med varandra, säger Nieminen med ett skratt.

Sofia (t.v.) och Emmi Laine från Pooki berättade att de varit med och tänt ljus i flera år. – Hela familjen är här. Det är en tradition.

Vertti Hyvönen från scoutkåren Pooki skötte uppgiften med raska tag.

– Det var fantastiskt att komma till ett sådant här evenemang, konstaterade gymnasiebröderna Matias (t.v.) och Tuomas Välkki.

Ilpo Vilminko (t.v.) och Vilho Halme från scoutkåren Polunlöytäjät deltog gärna när de blev tillfrågade.

Ljusoperationen så gott som slutförd.

Text: Maarit Gabrielsson
Foto: Rolf Gabrielsson