Måns Holmberg
verkställande direktör
Borgå Energi delar med sig av sitt ovanligt goda resultat
Det första kvartalet visade på att 2023 skulle bli ett starkt år och det blev det. Resultatmässigt kom inga tråkiga överraskningar. Så gott som alla risker förverkligades till vår fördel.
Året blev så bra mycket tack vare elinköp som lyckades över alla förväntningar. Det här gjorde det möjligt för oss att vara väldigt konkurrenskraftiga i vår prissättning på elen till kunderna under hela energikrisen.
Vi höjde vårt tillsvidarepris betydligt senare och betydligt mindre än de flesta av våra konkurrenter, och när marknadspriserna började sjunka till en lägre nivå sänkte vi våra priser tre gånger under 2023.
Vi hade en del kunder som gjort tidsbundna avtal till – nu i retroperspektiv sett – oförmånliga priser. Vi kom också dem till mötes med ett prisjämkningserbjudande redan innan prisdiskussionen tog fart på allvar i medierna. Många utnyttjade möjligheten att få ett billigare avtal.
Vi har på det här sättet försökt leva upp till vårt renommé som en lokal och ansvarsfull aktör gentemot våra kunder också i utmanande tider och det verkar som om det uppskattats. Vi har många lojala kunder.
Nu, med resultatfacit på hand, har vi också fattat beslut om att dela med oss av det goda till våra trogna konsumentkunder. De får en kreditering på cirka 35 procent av den fakturerade elförbrukningen och grundavgiften i december. Totalt ger vi tillbaka en dryg miljon euro.
Det goda resultatet stärker också vår balans, vilket är bra eftersom de kommande åren verkar bli mer normala resultatmässigt. Samtidigt följer nu några år med ovanligt mycket investeringar både inom fjärrvärme- och elnätsverksamheten. Totalt handlar det om tiotals miljoner euro.
Vi kan inte heller blunda för att vi både på elnät- och fjärrvärmesidan har ett uppdämt prishöjningstryck. Det är snart två år sedan vi justerade våra fjärrvärme- och elöverföringstariffer. De sistnämnda sänkte vi den 1.7.2022 och fjärrvärmepriserna höjde vi i oktober samma år. Efter det har inflationen varit hög och priserna på både flis och material gått ganska så rejält uppåt. Förr eller senare måste vi reagera på det.
Vi har börjat diversifiera vår fjärrvärmeproduktion. Det äldre av våra två kraftverk i Tolkis närmar sig slutet på sin livslängd och behöver ersättas.
Det första diversifieringssteget togs med värmeackumulatorn i Vårberga, som blev färdig för ett par år sedan. Följande steg blir en värmepumpanläggning i Tolkis där byggarbetena börjar under vårens lopp. Målsättningen är att anläggningen ska tas i drift under den första hälften av 2025. Den ökar effektiviteten i värmeproduktionen och gör det också möjligt att utnyttja spillvärme inkörd i fjärrvärmens returvatten.
Vi ska dessutom skaffa två elpannor: En som placeras i anslutning till värmeverket i Harabacka och en i anslutning till värmeackumulatorn i Vårberga. Med hjälp av pannorna kan vi utnyttja de timmar då elen tillfälligt är billigare. Stora prisvariationer har blivit mer vanliga i och med den stora mängden vindkraft.
I samarbete med Neste utreder vi våra möjligheter att utnyttja spillvärme från den anläggning för grön vätgas som bolaget planerar i Sköldvik i vårt fjärrvärmenät. Vi har kommit långt i diskussionerna men ingetdera bolag har fattat ett investeringsbeslut.
Sedan har vi också stora investeringar i elnätet. Vi stärker det samtidigt som vi kommer att byta ut cirka 40 000 elmätare, vilket blir ett omfattande tre år långt och utmanande projekt i många avseenden.
Borgå Energi har redan i många år jobbat för miljöns väl och för att främja den gröna omställningen. All vår elförsäljning är utsläppsfri och under 2023 baserade sig 97,7 % av vår fjärrvärmeproduktion på förnybara bränslen. I fjol var våra egna totalutsläpp 2172,64 tCO2 (Scope 1 & 2), vilket motsvarar enbart 3,3 gCO2 per producerad kilowattimme el och värme.
Under 2023 steg vår egen och andelsproduktionen av el redan till 50 procent av vår elanskaffning, från cirka 30 procent året innan. Produktionen består huvudsakligen av finländsk vind- och kärnkraft samt vattenkraft i Norge.
Vi har fortsatt vårt målmedvetna arbete med att göra Borgå Energi till en bra och trygg arbetsplats. Vi har jobbat en hel del med arbetssäkerheten och med att utveckla arbetsgemenskapen. Jag vill att Borgå Energi ska vara en säker arbetsplats, dit man tryggt kan komma på jobb och åka hem oskadad oberoende vad man arbetar med. Vi vill över huvud taget fortsätta vara en trygg och bra arbetsplats med många och långa karriärer. Om våra anställda trivs märker också våra kunder av det.