Skippa till innehållet

Vintern är här – är din stuga redo?

Om du besöker stugan mer sällan eller lämnar den helt orörd under vintersäsongen lönar det sig att sätta den i vinterskick redan i god tid innan det blir köldgrader. Vi sammanställde en behändig lista över vad det lönar sig att tänka på när du förbereder stugan för vintern.

Dags för säsongsstädning!

Töm och rengör kylskåpet. Stäng av strömmen och lämna dörren till kylskåpet öppen om du inte använder stugan på en längre tid. Det lönar sig att tvätta sängkläder, täcken och dynor och förvara dem luftigt efter att de har torkat ordentligt. Det är också bra att gå igenom skafferiet och torrskåp och ta med sig livsmedel som blir gamla under vintern till stan. Rengör också takrännorna!

Grundvärme ger bekvämlighet!

Justera uppvärmningen i stugan om du besöker den också på vintern. En bra grundtemperatur är 5–15 grader. Det är också trevligt att höja temperaturen i stugan på ett energieffektivt sätt när det är dags att besöka den – det här med hjälp av automationssystem för uppvärmningen. Om det finns rinnande vatten i stugan lönar det sig att tömma vattenrören och flytta pumpen inomhus efter varje besök.

Går stugan i ide?

Om stugan inte används under vintersäsongen räcker det med torrhållningsuppvärmning. Då används termostater för att hålla stugan 3–5 grader varmare än utomhustemperaturen. Töm vattenrören i mån av möjlighet och se till att luften kommer åt att cirkulera i stugan. Om luften står still kan det bli för fuktigt i stugan.

När kom sotaren på besök?
Det lönar sig att sota en gång per år
om eldstäderna i stugan är
i användning hela tiden.

Stäng av strömmen från mätaren!

Stäng av strömmen från elmätaren i stället för att stänga av den från huvudbrytaren om du har en fjärravläsbar elmätare i din stuga. Då får elnätsbolaget information om att elförbrukningen tar slut och du faktureras bara för den verkliga förbrukningen. Om mätaren fortsätter vara i kontakt med nätbolaget kan de också reagera på möjliga fel som uppstår.

Text: Nita Torni
Bild: Unsplash

Den ursprungliga artikeln publicerades i Borgå Energis kundtidning 2/24.