Energiförbrukningen i fritidsbostaden ökar då utrustningen växer och används mer. En äldre fritidsbostad som har planerats för mindre elanvändning kan ha en elrenovering framför sig. I samband med den uppdateras proppstorleken och ledningsinstallationerna för att motsvara det ökade elanvändningsbehovet.
Användningstiden för ett elsystem är 30–40 år i medeltal, och enligt Säkerhets- och kemikalieverket är det bra att kolla elinstallationernas skick med 15–30 års mellanrum. Ett elsystem som i tiden byggdes på ett yrkeskunnigt sätt kan vara funktionsdugligt länge, men när elförbrukningen ökar räcker det gamla elsystemets kapacitet troligtvis inte till för att täcka det större användningsbehovet. Ett klart tecken är att säkringarna hela tiden går. Ett föråldrat elsystem är också en brandfara.
Om du funderar på att utföra en elrenovering i din fritidsbostad ska du börja med att kontakta en elmontör. Ett proffs utreder totalbelastningen på dittelsystem och hjälper dig planera en uppdaterad lösning som garanterar att systemet håller också för framtida behov.
I en elrenovering ingår ofta att byta ut ledningsinstallationerna, nya armaturer och en modern elcentral. Helheten kan dessutom inkludera att öka mängden vägguttag, att effektivera belysningen och rentav att installera en laddningsstolpeför elbilen. Samtidigt lönar det sig att fundera på uppvärmningslösningar: Till exempel är en luftvärmepump ett mer energieffektivt sätt att värma uppfritidsbostaden än direkt eluppvärmning.
I samband med elrenoveringen kan du också fundera på att öka självförsörjningsgraden i fråga om el och att minska kostnaderna för energianvändning. El som produceras med förnybara energiformer är det mest ekologiska alternativet också för fritidsbostaden. Fastän din stuga skulle vara kopplad till det fasta elnätetkan du producera en del av den el du använder där med hjälp av till exempel solpaneler. Ett solenergisystem med sina batteriuppsättningar är också ett grönare alternativ än aggregat: Den el som solpanelerna producerar räcker till exempel för kylskåp, tv och uppvärmning, förutsatt att anläggningen är tillräckligt stor.
Det är en miljöinsats att övergå till ekologiska lösningar och minska ditt koldioxidavtryck i fritidsbostaden. Den ekologiska sommarstugbesökaren granskar sina konsumtionsvanor och ser över vilka apparater som verkligen behöver finnas på stugan. Det är möjligt att sänka energiförbrukningen i fritidsbostaden ordentligt om du beaktar hur energieffektiv belysningen och hushållsapparaterna är, och övergår från underhållsuppvärmning som använder mycket ström till torrhållningsuppvärmning. Naturen och plånboken tackar dig!
Text: Nita Torni
Bild: Unsplash
Artikeln i original publicerades i Borgå Energis kundtidning 1/2024 .
Skärgården är betydelsefull i Janettes liv
Janette Englund jobbar på Borgå Energi som försäljningschef med konsumenter som ansvar..
Gårdssysslor och motorcykelåkning som motvikt till elhandelsarbetet
Janne Vaitomaa kommer att ansvara för Borgå Energis elhandel. Han har lång erfarenhet a..