Pellinge kursgård ute i den vackra östnyländska skärgården värnar om naturen och sin närmiljö. Kursgården vill vara en inspirationskälla och tankeväckare för sina kunder. Därför var Borgå Energis EKOenergi ett naturligt val.
Annika Weckman och Tiina Reijonen grundade 2015 bolaget Oy Havsö Ab och tog över verksamheten på Pellinge kursgård. Sedan dess har det rullat på med bland annat konfirmationsläger, företagsgrupper, internationella projekt, temakvällar och julluncher.
– Vi vill vara ett fräscht alternativ med sikte på våra kunders välmående. Vårt mål är att kunderna blir inspirerade och kommer hem fulla av energi, berättar Annika Weckman.
Skärgårdsmiljön och naturen, som även inomhus är påtaglig tack vare de stora fönstren, stöder koncentration och närvaro i stunden. För barn och ungdomar är det synnerligen viktigt att komma ut i naturen, att få ett känsloband till den och viljan att ta vara på miljön.
Inredningen på Havsö är färggrann och fräsch. T.ex. den inglasade terrassen har handvävda trasmattor från Borgå och många restaurerade möbelklassiker.
Pellinge kursgård renoverades fullständigt och med pietet år 2014 av Borgå kyrkliga samfällighet. Det lade grunden till den filosofi som råder över kursgården i dag – att värna om och ta tillvara. Inredningen är en blandning av nytt och restaurerat. Möbler, som är valda med omsorg, är långlivade och många av dem är tillverkade i Finland av finskt trä. Till exempel är kursgårdens Artekmöbler från 1980-talet.
– Inredningen signalerar att man kan få det vackert, stiligt och modernt även om allt inte är nyinskaffat. Stilen är skandinaviskt ren och en aning minimalistisk. Design i din omgivning behöver inte alltid vara påkostat, säger Weckman.
Den luftiga och rena stilen i inredningen förstärks av att det inte är fullproppat med möbler. Tillsammans med bra och tåliga ytmaterial underlättar det städningen en hel del.
– Mildare medel räcker, alla våra tvättmedel är Svanmärkta. Och vi använder mer moppar än dammsugare för att även minska på ljudföroreningar. Man kunde tro att en hel del trästolar åtminstone skapar en massa oljud, men nej, stolarna är tysta och kursgårdens miljö är ypperlig för arbeten som kräver koncentration.
I köket går ugnen het. Regina Andersson bakar ofta storfavoriten Pellinge Skärgårdslimpa enligt hemligt recept.
Köket på kursgården är den största energiförbrukaren och här har man funderat igenom arbetsprocesserna extra noga. Till exempel strävar man efter att diska genast så att mindre tvättmedel behövs, men förstås med fulla korgar. Menyerna planeras med långt perspektiv för att minska på antalet transporter och till största delen inhandlar man lokalt producerade råvaror.
– Det populära fiskbordets råvaror kommer förstås från fiskare på orten. Bland större barngrupper är dock fiskpinnar en återkommande favorit, berättar Weckman. Att minska på matsvinnet är ett av våra långsiktiga mål och vi hoppas att det är något som får våra kunder att tänka efter och även ta till sig i sin egen vardag. Vi sorterar vårt avfall och komposterar det som går, för att ge något tillbaka till naturen. En ny utmaning för Havsö är att börja sortera plast. Sedan 2016 har det varit möjligt att även i Borgåregionen återvinna plastförpackningar.
– Att återvinna är ju att minska på nytillverkning och det vill vi stöda, säger Weckman.
Havsös ägarduo Tiina Reijonen och Annika Weckman vill värna om naturen och tänka hållbart, därför var EKOenergi ett naturligt val för Pellinge Kursgård.
Pellinge kursgård värms upp med jordvärme och elen som används är EKOenergi producerad i Borgå Energis biokraftverk i Tolkis.
–Det kändes fint att vi har ett eget lokalt grönt alternativ som även satsar på utveckling, berättar Weckman. Vi fick tipset om EKOenergi av en annan företagare och nu skulle vi vilja utmana alla företagare i regionen: dela gärna med er av era ekologiska tips och goda rutiner, så kan vi tillsammans öka på vår miljömedvetenhet.
TEXT Marika Kangaskolkka FOTO: Lotta Åberg
EKOenergi är världens enda internationella miljömärke för el. Borgå Energi producerar EKOenergi av lokalt skogsflis i biokraftverket i Tolkis. Ur skogen tas till vara endast det trämaterial, som inte duger till någonting annat.
Då fliset har bränts, returneras askan tillbaka ut i skogen i form av gödsel. Detta kallas för sluten cirkulation.
Dags att uppdatera elsystemet i fritidsbostaden?
Energiförbrukningen i fritidsbostaden ökar då utrustningen växer och används mer. Det..
Gårdssysslor och motorcykelåkning som motvikt till elhandelsarbetet
Janne Vaitomaa kommer att ansvara för Borgå Energis elhandel. Han har lång erfarenhet a..