I björkens topp tindrar en stjärna och på grenarna hänger det röda och gröna ljusbollar. Lekstugan är helt överdragen med ljusnät. I Tarkis finns ett hus vars ljusdekorationer skänker glädje såväl åt den egna familjen som åt förbipasserande.
Familjen Simonssons ljusprojekt startade redan för 8 år sedan. Varje år har man utvecklat ljusdekorationerna och gjort nya planer. I år ståtar gårdens björk som en julgran i ljus.
– Den mörka tiden på hösten är nog orsaken till att ljusprojektet kom igång, det finns ju inte alltid ens snö på marken som skulle pigga upp. Men året om har vi projektet i tankarna och planer görs hela tiden. Ännu i år har vi idéer som väntar på att bli förverkligade, berättar Teija Simonsson och tillägger att inspirationen hämtas från bilder och videor världen runt, men utförandet är dock lite mer diskret. Expertis finns i familjen, då hennes man Pekka Simonsson är elmontör och företagare inom elbranschen.
I november inleds årets ljusprojekt och lamporna är tända fram till slutet av januari. Även familjens barn deltar i planeringarna men endast pappa Pekka får klättra högt upp i björken.
– Jag klättrar helst då det är mörkt för då ser man inte ner, skrattar Pekka. Till all tur är det en stor björk med stadiga grenar. Målsättningen är att minimera servicebehovet så att man inte behöver klättra så många gånger. Nu har vi till exempel ett fungerande system för stjärnan, den får hänga där uppe i toppen hela tiden medan ljusen kan tändas och släckas här nere, berättar Pekka.
Trädets tillväxt har beaktats då ljusslingorna har dragits.
Husets konturer och fönster framträder fint med ljusslingor och lekstugan i två våningar är ljusdraperad. Björkarna lyser upp gården och en av björkarna har, som sagt, även julgransdekorationer av ljus. Bilisterna saktar in vid huset och människor på promenad stannar för att ta foton.
– En gång kom ett par, som hade kört förbi vårt hus, till dörren och tackade oss med en ask choklad, berättar Teija. Det värmer!
I år har lampornas antal ökat med ungefär 1 500 stycken och särskilt färger är årets nyhet. Det totala antalet lampor är långt på flera tusen.
– Vi har faktiskt inte spenderat så mycket pengar på projektet, berättar Teija. Vi tar till vara användbart material, sådant som annars skulle slängas, och planerar nytt utifrån det. Endast fantasin sätter gränser. För våra färgbollar har vi till exempel kombinerat två gamla lampkupor av plast till en boll och satt en färgad LED lampa inuti. Många av våra dekorationer är unika och hittas inte i butikerna.
– Använd endast nya LED lampor, rekommenderar Pekka. Lamporna utvecklas hela tiden och blir allt mer energisnåla, så det lönar sig att uppdatera sina ljussystem emellanåt. Vårt energibehov var 230 watt år 2015 men i år endast 170 watt, trots att vi ökat på totala antalet lampor. Till exempel färgbollarna drar bara 1 W/boll.
En timer kunde ge lite besparingar och Pekka har funderat på att installera en timer för i alla fall en del av lamporna.
– Å andra sidan, då man emellanåt släcker lampan samlas fukt i lampkupan vilket förkortar lampans livslängd. När lampan är tänd hela tiden, håller värmen fukten på avstånd och lampan hålls i skick.
– Vi har inte märkt av någon större topp i elförbrukningen under vintermånaderna men vi har inte heller velat räkna ut något pris på våra ljus för ljusdekorationen är vår glädjespridare, skrattar Teija och Pekka tillsammans.
TEXT Marika Kangaskolkka BILDER Lotta Åberg