Om du vill effektivera energianvändningen hemma finns det många sätt att göra det på. På dessa sidor har vi samlat en del tips. Kolla dem och spara förutom miljö också pengar!
Större besparingar kan uppnås om du är redo att investera i teknik som minskar förbrukningen. Ju mer moderna enheter du har hemma, desto mer energieffektivitet beaktas i deras funktioner. Kontrollenheter, timers och avancerad automation ger enkelhet och komfort och tar hand om energibesparing.
HUSHÅLLSAPPARATER OCH BASTU
Kylskåp och frys
I köket är kylen och frysen på dygnet och året om. De ska alltid placeras på avstånd från värmekällor (spisen, ugnen, värmeelementet, diskmaskinen). Ju högre rumstemperatur, desto mer el förbrukar de.
Försäkra dig om att dina kylapparater fungerar energieffektivt genom att hålla tätningarna rena och baksidan dammfri. När du sköter om kylen och frysen och ser till att de är rätt inställda fungerar de optimalt och dina livsmedel håller sig färska längre.
Sörj också för att luftväxlingen kring, under, bakom och ovanför apparaterna är tillräcklig. En blockerad luftväxling kan i värsta fall rent av tredubbla elförbrukningen.
Ställ också in rätt temperatur. Är temperaturen för hög håller kylvarorna inte, är den för låg blir de för kalla. Även förbrukningen påverkas om temperaturen är felaktig. Förvara livsmedlen i rätt temperatur. Varje grad ökar elförbrukningen ca fem procent.
Andra tips för energieffektiv förvaring:
- Lämplig temperatur i kylskåpet är +5 grader och i frysen -18. Varje tilläggsgrad ökar elförbrukningen ca fem (5) procent i såväl kylskåp som frys.
- Kyl av maten innan du lägger den i kylskåpet.
- Proppa inte kylskåpet eller frysen full.
- Lämna inte frysavbrytaren på efter nedfrysning. Fryseffekten fördubblar elförbrukningen.
- Frosta regelbundet av kylskåp och frys.
Spis och ugn
- En varmluftsugn sparar tid och el vid tillredning av större mängder.
- Utnyttja ugnens eftervärme. Temperaturen i en ugn, som värmts upp till 200 grader, är ännu en halv timme efter det att strömmen stängts av 120 grader. Eftervärmen kan också utnyttjas genom att ställa maten i ugnen i ett kärl med lock eller i en stekpåse.
- Mikrovågsugnen är det energieffektivaste alternativet för tillredning och värmning av små matportioner.
- Använd kärl av samma storlek som spisplattorna. De bästa kastrullerna, grytorna och pannorna har tjock botten och lock.
- Det lönar sig att vrida ner effekten så fort maten kokat upp, det minskar energiförbrukningen.
- Koka bara så mycket vatten som behövs, vattnet kokar snabbare och energiförbrukningen minskar. Då man till exempel kokar grönsaker eller rotsaker behövs det bara så mycket vatten att de just och just täcks.
- Spisfläkten skall inte hållas på i onödan. Fastän den inte i sig förbrukar mycket energi, drar den ut värme.
Disk och tvätt
Energieffektiva disk- och tvättmaskiner sparar på el och vatten. När du ska skaffa en ny tvättmaskin lönar det sig att jämföra energimärkningarna och välja en maskin vars storlek motsvarar dina behov. Det är oekonomiskt att köra halvfulla maskiner.
Torka om möjligt tvätten utomhus. Bara då är torkningen gratis och förbrukar ingen energi, jämfört med att torka tvätten inomhus. De flesta torktumlare på marknaden har redan värmepump och är mycket energisnåla. Gamla kondenstumlare kan dra mycket energi, i synnerhet om de används i ett rum där temperaturen är hög.
När man diskar består energiförbrukningen av vattenförbrukning och vattenvärmning samt el om man diskar i maskin. Att diska för hand är förmånligast bara om man både diskar och sköljer i diskho. Läs mer här.
- Kör fulla diskmaskiner, det sparar energi och vatten.
- Undvik försköljning i rinnande vatten eller skölj åtminstone genast efter avslutad måltid, då lossnar matresterna lättast.
- Rätt dosering av diskmedel minskar sköljningsbehovet.
Bastu
Sett till effekten är ett elektriskt bastuaggregat den överlägset största enskilda elapparaten i hemmen. Det är lätt att spara eller slösa när man badar bastu och duschar, beroende på vilka vanor man har.
Så här sänker du elförbrukningen när du badar bastu:
- Minska på ventilationen när du värmer bastun.
- Värm bastun för hela sällskapet på en gång.
- Bada genast när bastun är klar.
- Den mest energiekonomiska temperaturen i bastun är 70–80 °C. Om man värmer bastun till 100 °C stiger elförbrukningen med 20–30 %.
- Stäng av bastuaggregatet när du badat färdigt och öka ventilationen. Eftervärmen och ventilationen räcker till för att torka upp i bastun.
En välplanerad ventilation hjälper till att hålla en jämn temperatur i bastun, vilket betyder att du kan minska på värmen och ändå få ett skönt bad.
UPPVÄRMNING OCH VENTILATION
En energiekonomisk rumstemperatur förbättrar boendekomforten och kvaliteten på inomhusluften på många olika sätt. Du kan enkelt minska värmefakturan genom att sänka inomhustemperaturen i hjälputrymmen och de rum där man inte regelbundet vistas under långa tider. Stäng dörren till de rum där du vill hålla en lägre temperatur.
Så här sparar du i värmekostnader:
- Sänk rumstemperaturen en grad och spara fem (5) procent i värmekostnader.
- En felinställd golvvärme kan dra överraskande mycket energi. Golvet behöver inte heller på vintern vara onödigt varmt. Att ändra termostaten till en timer är ett enkelt sätt att minska energiförbrukning. På detta sätt kan badrummets temperatur justeras exakt till en behaglig nivå endast under användningen av rummet.
- Att sänka temperaturen när man inte är hemma sparar både energi och pengar under uppvärmningssäsongen. Ju större lagringskapacitet värmesystemet har, desto större besparingar kan man uppnå även genom att tillfälligt sänka temperaturen. Största nyttan ger temperatursänkningen om den kan göras separat för varje rum.
Förutse hur kylan påverkar energiförbrukningen
Vid hård kyla ökar energiförbrukningen eftersom man behöver mer värme. Långa frostperioder ökar elförbrukningen i Finland, och ökningen kommer särskilt från hushållens elanvändning. Även måttliga besparingsåtgärder och överföring av konsumtion bidrar till att upprätthålla balansen mellan produktion och konsumtion i elnätet. Minimera drifttimmar för elektriska apparater, flytta förbrukning utanför rusningstid eller helt till en senare tidpunkt, när elen är mer tillgänglig igen.
Genom att förutse, använda el smart och ställa in värmen på en rimlig nivå, kan du minska den ökande effekten som kallt väder påverkar energifakturan. Det är lönt att iaktta hur man brukar göra, framför allt när energiförbrukningen är maxad.
Gör så här:
- Elda i spisen eller eldstaden. Det är bra att börja elda redan när väderprognosen lovar smällkallt väder om några dygn.
- Kontrollera rumstemperaturerna och ställ in termostaten i rum där man vistas till cirka 20 grader, i sovrum till 18 grader. Sänk temperaturen rejält i de rum där man inte vistas.
- I förråd, trapphus och garage kan du utan problem sänka temperaturen till 7–12 grader.
- Om det finns vattenledningar eller vattenarmaturer i rummet, se till att rören inte fryser.
- Kontrollera framför allt i gamla hus genomföringarna för vattenledningen och vattenmätarutrymmen med avseende på frysning.
- Glöm inte att fläkteffekten på den mekaniska ventilationen måsta vara ändamålsenlig framför allt under kalla perioder. Undvik att vädra.
- Det finns stora skillnader mellan olika apparater och därför ska du kontrollera köldgränsen i tillverkarens anvisningar. Pumpen kan startas när utomhustemperaturen stiger till cirka -10 grader.
- Undvik att använda värmare inomhus.
- Förebygg värmespill med persienner och gardiner. Var ändå noga med att inte täcka över element och termostater med gardinerna.
Så här sparar du VVS-kostnader
Bra ventilation slösar inte på energi. Oavsett ventilationssystem kan du som boende påverka ventilationens energieffektivitet.
- Viktigast med självdragsventilation är att man kommer ihåg att justera luftventilerna enligt utomhustemperaturen (sommar-/vinterläge).
- Rengör ventilerna och byt ut eventuella filter regelbundet. Diska även spisfläktens fettfilter och byt vid behov ut aktivkolfiltret.
- Ventilationsstyrningen kan kopplas till automatik, så att energibesparing och inomhusluftkvalitetsövervakning sköts automatiskt.
- Med en mekanisk ventilation har man fler möjligheter att justera och spara.
- Ventilationsaggregat med värmeåtervinning minskar kännbart uppvärmningskostnaderna. Det är viktigt att ventilationsaggregatet är rätt inställt, annars fungerar det inte optimalt.
- Många VVS-aggregat, så som ventilationsaggregat och cirkulationspumpar, står på hela tiden. Därför förbrukar de med tiden mycket energi också med lågt effektuttag.
VATTENKOSUMTION
Stora variationer i vattenförbrukningen
I Finland varierar vattenförbrukningen mellan 90 och 270 liter per person och dygn. I medeltal använder varje finländare 140 l/dygn. Mest vatten använder vi till att tvätta oss.
Det lönar sig att hålla kranen stängd medan man tvålar sig
Att minska vattenförbrukningen är en ekonomiskt lönsam och värdefull miljögärning. Användningsmönstren har en väsentlig inverkan på vattenförbrukningen.
- Fem minuter i duschen betyder till exempel en vattenförbrukning på 60 liter i medeltal, i badkar fem gånger mera.
- Stänger du av kranen för den tid du tvålar dig sparar du ännu mer: låter du vattnet rinna i duschen medan du tvålar dig använder du i onödan 12 liter vatten per minut, varav varmt vatten 5 liter.
- Öppna kranen bara då du behöver vatten, vare sig du tvättar händerna eller tänderna eller rakar dig.
Maskindisk är det mest ekonomiska alternativet
Låt inte vattnet rinna då du diskar för hand. Handtvätt lönar sig endast om kärlen både diskas och sköljs i diskhon. Att skölja kärlen i rinnande vatten mångdubblar förbrukningen av sköljvatten också i ett litet hushåll.
När man diskar i maskin består energiförbrukningen av vattenförbrukning och vattenvärmning samt den el, som diskmaskinen förbrukar. Maskindisk är vad vattenförbrukningen beträffar oftast mest ekonomiskt.
Normalstora diskmaskiner förbrukar i medeltal 15 liter vatten per gång. Att diska samma mängd kärl för hand kräver beroende på hur man diskar 35-140 liter vatten. Också en liten familj kan utnyttja diskmaskinernas energieffektivitet genom att välja en liten diskmaskin.
Vanor och utrustning i nyckelställning
Vattenförbrukningen påverkas också av vattenarmaturernas egenskaper och skick. Det lönar sig att satsa på den modernaste tekniken.
I moderna ettgreppsblandare kan det fulla vattenflödet begränsas till fyra liter i minuten. Nya wc-stolar använder mindre än fyra liter vatten vid engångsspolning eller också kan mängden spolvatten väljas enligt behov.
BELYSNING OCH HEMELEKTRONIK
Välj belysning med eftertanke!
En energisnål belysning tjänar in sitt pris tack vare lampornas långa drifttid. LED-lampor är det bästa valet både inomhus och utomhus och det finns lämpliga alternativ för så gott som alla armaturer.
Programmerbara styrsystem, skymningsreläer, kopplingsur och rörelsevakter gör det lättare att använda belysningen i hemmet på ett ändamålsenligt och energieffektivt sätt. Rätt slags belysning ökar trivseln och säkerheten i hemmet.
- Byt glöd- och halogenlampor till energisparande alternativ, som tillverkaren utlovar lång livslängd.
- Använd belysning bara då det behövs – släck onödig belysning!
- Skymningsreläer ser till att gårds- och julbelysning inte är på under dygnets ljusa tid.
Television
Nya tv-apparaters elförbrukning varierar stort. Jämför förbrukningen då du gör en nyanskaffning. LCD-televisionerna förbrukar mindre el än de traditionella tv-apparaterna, plasmatelevisionerna åter igen mera. Också tv:ns storlek påverkar förbrukningen.
Om du tittar på en 37-tums LCD-tv tre timmar dagligen och apparaten står i standby-läge den övriga tiden förbrukar den i detta läge under ett år lika mycket energi som ett medelstort kylskåp av klass A+.
Dator
Om datorn står på 24 timmar i dygnet året om är årsförbrukningen 880 kWh.
En bärbar dators elförbrukning är bara en tredjedel av en normal bordsdators förbrukning.