Alina Skog, som bor i Estbacka i Borgå, har som utövare av tillämpad judo redan blivit en kändis i sin hemstad.
Alina Skog är en glad och förtjusande ung fröken. I maj i fjol vann hon som yngsta deltagare finska mästerskapet i tillämpad judo i klassen SN-48. Segerraden fortsatte och i början på det här året tog hon hem silvret i en tävling i Pajulahti.
I april arrangerades tillämpade parajudotävlingar i idrottshallen i Borgå, och också där placerade hon sig som tvåa. Den 17-25 juni ordnas Special Olympics-sommarvärldsmästerskapstävlingar i Tyskland och Alina står inför stora utmaningar när hon den 10 juni styr kosan till Berlin.
“Hon är där en vecka före öppningen av tävlingarna, som går av stapeln på Olympiastadion i Berlin”, berättar hennes far Anders Skog.
En stor stödgrupp åker med Alina, det vill säga hela familjen, pappa Anders, mamma Jenny och lillebröderna Aron och Elvin samt en vänfamilj.
“En vecka före tävlingarna ordnas förkval i två dagar till tio olika tävlingsgrupper.”
Efter det blir det paus i två dagar innan de egentliga tävlingarna inleds.
Utöver judo håller Alina också på med simning. Hon simmar i den grupp för specialsimmare, som Borgå stad upprätthåller.
“Alina är säkert den snabbaste simmaren i vår familj”, konstaterar Anders.
Han har inrett ett litet gym i anslutning till bilgaraget, där hela familjen tränar. Att lyfta vikter går som en dans också för Alina. Enligt henne är kompisarna och att få träna det bästa med judon.
“Onni är en av mina bästa kompisar, också han simmar.”
Alina är den lättaste i sin tävlingsklass. Skillnaden till följande är över tio kilo.
“Eftersom Alina är lätt och graciös har det i synnerhet den senaste tiden varit en utmaning i judoträningarna i Borgå att många av dem hon tränar med är stora killar. Det är vanligen bra om man får en motståndare i samma storlek.”
Också lillbrorsan Aron, 12, tränar och i honom har Alina en bra träningskompis.
“Ingen irriterar lika mycket som lillbrorsan. Alina tycker om att däcka sina motståndare och med lillbrorsan får hon extra krafter”, säger Anders Skog med ett skratt.
Alinas veckoträningsprogram består av judoträning tre gånger, simning och gymträning. Alina fick sin första kontakt med judo år 2014 då Borgåklubben Porvoon Shirokawa presenterade grenen på torget i Borgå. Det gav gnistan.
Anu Stör är Alinas coach. Hon är Judoförbundets Muksujudo-instruktör och -utbildare och verkar också som Special Olympics-grencoach, och åker även hon med till Tyskland.
“Nog försöker vi alla hjälpa och backa upp Alina så mycket som möjligt, hela fammiljen försöker sporra henne att göra sitt bästa”, konstaterar mor Jenny.
ALINA SKOG
ÅLDER: 17 år
FAMILJ: pappa Anders, mamma Jenny, bröderna Aron 12 år och Elvin 9 år samt familjens Australiska Labradoodle-hund Cosmo
BOR: i Estbacka i Borgå
GÅR I SKOLA: i Lyceiparkens skola (LyPa) på nionde klassen
GREN: judo, Porvoon Shirokawa HOBBYN: utöver judo, simning
Borgå Energi stöder Alinas deltagande i Special Olympics-sommarspelen.
Man kan följa med Alinas träning och förberedelser till exempel på hennes Instagram-konto @athlete_alinaskog.
Vi önskar Alina en fin tävlingsresa och framgång i tävlingarna!
Anders Skog har själv idrottat som ung och vet hur viktigt det är att träna.
“Alina vill aldrig missa ett träningspass, i synnerhet inte nu när hon fick möjligheten att delta i olympiaden. Elvin och Aron idrottar också, Aron utöver judon bandy och Elvin friidrott, handboll och bandy.”
Tävlingarna i Berlin samlar 7 000 – 8 000 deltagare och dessutom ett stort antal stödpersoner.
“Det kommer att bli fullsatt på olympiastadion. Tävlingarna pågår i en vecka och Alina kommer således att vara där två veckor i ett sträck. Vi får inte se henne under den tiden. Kanske ändå om huvudcoachen ger lov. Annars är hon i tävlingsbyn.”
Men det är inte första gången hon är borta hemifrån. I fjol höstas var hon på läger i Schweiz, där hon också deltog i tävlingar. Före tävlingarna i Berlin hann hon ännu med en motsvarande resa till Lindesberg i Sverige i en vecka.
Alina åker i väg till de kommande utmaningarna vid gott mod och med siktet inställt på guld eller silver.
“Sedan är det kul att komma tillbaka hem igen”, konstaterar hon glatt. “Jag vill klara mig bra så att jag kvalificerar mig till följande världsmästarskapstävlingar.”
De arrangeras om fyra år i Australien.
_ _ _
Text: Maarit Gabrielsson
Bilder: Ella Kaasinen
Artikeln i original publicerades i Borgå Energis kundtidning 1/2023.