PATRICK WACKSTRÖM
Född och uppvuxen: i Renum i dåvarande Borgå lk
Bor: i Jackarby i Borgå
Familj: Hustru Birgitta, dottern Agneta och sonen Andreas med hustru Charlotta samt deras barn Olivia (4) och Matheo (2)
Utbildning: ingenjör från Tekniska läroverket i Helsingfors 1993
Anställningar: Loval Kymi-Strömberg Oy, metodplanerare 1982-1985, Borgå Energi Ab, nätbyggnadschef 1985-1995, Borgånejdens El Ab, vd 1995-2006, Syd-Finska Kraft Ab, vd 2000-2006, Borgå Energi Ab, vd 2006-
Hobbyn: golf, cykling, resor och filosofering kring livets mening
Efter 36 år i Borgå Energis tjänst, varav de senaste 15 åren som verkställande direktör, går Patrick Wackström i pension vid årsskiftet. Sig själv karaktäriserar han som logiskt rationell med ett hjärta, som alltid klappat för Borgå.
I ungdomen var det idrotten som upptog det mesta av Patrick Wackströms tid. Född och uppvuxen i tävlingscyklisternas Renum i dåvarande Borgå landskommun föll det sig naturligt också för honom att framför allt kanalisera sitt idrottsintresse till tävlingscyklingen, i synnerhet som pappa Ole hade skördat lagrar i den sporten. Brodern Sixten ägnade sig också åt samma sport.
Efter att ha deltagit i sin första cykeltävling som tioåring år 1968 tog Patrick Wackström sitt första FM-guld år 1973. Det var i klassen pojkar 15 år i tempoåkning, 20 kilometer. Sammanlagt blev det under hans tävlingskarriär 33 FM-guld. Internationellt tog Wackström ett nordiskt mästerskap i 100 km lagtempo och var bland de tjugo bästa i VM i lagtempo åren 1977-1985. Den största internationella framgången var en sjundeplacering i 100 km lagtempo i OS 1980 i Moskva.
Bland alla tävlingsframgångar rankar han segern i Borgåloppet år 1979 och sitt första landsvägs FM 1980 i Borgå högst. ”Att vinna Borgåloppet var svårare än att vinna FM”. Klarälvsloppet år 1984 i Sverige tar emellertid enligt Patrick Wackström priset som det finaste han upplevt under sin tävlingskarriär. Inte för att det var någon stor tävling och inte för att han skulle ha varit särskilt framgångsrik där. Förklaringen är en annan. ”Tävlingsledningen kallade mig till sig under det pågående etapploppet för att meddela att jag var far till en frisk flicka. Det här är nog det jag skattar högst under tävlingskarriären”.
En internationell proffskarriär fanns inom räckhåll, men Wackström insåg tidigt att det finns ett liv också efter tävlandet. Han hade skaffat sig ett jobb och börjat studera. Tävlingscyklandet fick bli. ”Det är det jag försökt poängtera för dagens tävlingscyklister, att man skall ha en dröm, sedan skall det vara business as usual och slutligen bör det finnas en reservplan den dag man inte längre tävlar”.
Patrick Wackström tävlade i Akilles grönvita färger. I dag är han hedersmedlem i den anrika idrottsföreningen och ordförande för stödföreningen för Akilles Green Team.
Andra utmärkelser har han också fått. Den rätt sällsynta energirådstiteln, som han förlänades för ett par år sedan, ser han som höjdpunkten i sin nästan 40-årlånga yrkeskarriär.
År 1985 kom Wackström till Borgå Energi Ab som chef för verkstjänst och senare nätbyggschef. Den uppgiften skötte han fram till år 1995 då han utnämndes till verkställande direktör för Borgå Energis dåvarande dotterbolag Borgånejdens El Ab.
Vid sidan av VD-ansvaret i dotterbolaget fick han år 2000 också motsvarande ansvar i Syd-Finska Kraft Ab. Bägge utmynnade år 2006 i valet av honom till verkställande direktör för Borgå Energi Ab.
Uppgifterna har inte inskränkt sig till Borgå Energi. Wackström har också haft och har alltjämt styrelseposter i både finländska och norska energibolag, i några av dem som ordförande. Wackström har suttit med i Finlands Näringsliv EK:s fullmäktige efter många år som fullmäktigesuppleant, idag representerar han Finsk Energiindustri i EK:s valkommitté. I Finsk Energiindustri r.f. är han ordförande för valkommittén efter en mandatperiod som styrelseledamot och ordförandeskap i några av föreningens utskott. Dessutom är han föreningens representant i Eurelectric och dess Customers & Retail Services Committee i Bryssel.
Åt sin efterträdare Måns Holmberg ger Wackström ett råd: ”Man skall komma ihåg, vilka som är bolagets moraliska ägare. Det är de, som betalt anslutningsavgifterna på 35 miljoner euro i vår balans, att jämföra med aktiekapitalet på 0,5 miljoner, som tecknats av Borgå stad som bolagets enda juridiska ägare. Om man gör sitt jobb så att de moraliska ägarna har det bra så behöver man inte bry sig om så mycket annat”.
Så vad skall energiproffset ägna sig åt nu då? ”Att resa, äta god mat, golfa och cykla samt umgås med familjen”, svarar Patrick Wackström spontant, och tillägger att han också räknar med att få mera tid att filosofera om livets mening.
_ _ _
Text: Rolf Gabrielsson
Artikeln i original publicerades i Borgå Energis kundtidning 1/2021.