TV, belysning inne och ute, kylskåp, varmt vatten – självklara bekvämligheter kanske, men inte ute i skärgården, på en liten holme. Solen gör det dock möjligt även där.
Syskonen Desirée Wirén och Mats-Peter Fredriksson med familjer samt deras farbror Leif Fredriksson med familj har alla varsin stuga på en holme som syskonens farfar köpte i början av 1970-talet.
– Farfar och farmor sålde svinen och köpte en holme och en bil, en Volvo de Luxe, berättar Desirée Wirén. Och båda finns kvar, tillägger en leende Mats-Peter.
Holmen är inte särskilt stor och saknar elanslutning, men trots det tillbringar alla tre familjerna sommarmånaderna där, utan att ge avkall på belysning, TV, dator eller möjligheten att ladda telefoner och pekplattor. Alla stugorna har egna solpanelsystem.
– Då det visade sig att vi inte kommer att dra el ut till holmen så blev det aktuellt med solpanel, berättar Mats-Peter.
– Det är nu 6-8 år sedan vi installerade ett 12 V system och vi har varit nöjda. TV:n slopade vi visserligen, men vi har belysning inne, både allmän belysning och läslampor samt även ett par lampor utomhus. Elen räcker bra till under hela kvällen. Man borde ännu byta ut de gamla energilamporna, som är anpassade till 12 V systemet, till nya LED lampor. Det skulle sänka på belysningens förbrukning ytterligare.
Också Desirée Wiréns stuga har ett eget solelsystem. Dessutom har familjen ett vattenuppvärmningssystem. Rören på taket värmer bruksvattnet.
Mats-Peter Fredriksson har installerat en roterande 140 W solpanel på holmens högsta punkt, en stor sten. Automatiken svänger på solpanelen enligt solens bana så att panelen är i optimal vinkel hela dagen. Trots att maskineriet drar lite solel, är den ökade laddningseffekten märkbar. Solpanelens underhållningsarbete består i att Fredriksson stänger av roteringen till vintern.
En vattenvärmare står på installationslistan till nästa, men blir det en gasdriven värmare eller kommer familjen att skaffa en solpanel till och flera batterier, återstår att se.
Leif Fredriksson har holmens längsta erfarenhet av solpaneler då deras första system installerades redan för 20 år sedan. Och det fungerar utmärkt ännu och förser familjen med både belysning och TV. Ett nytt system installerades för ett par år sedan då Leif Fredriksson tröttnade på att släpa gasflaskor till holmen. Nu har familjen ett kombiskåp med både kyl och frys som fungerar med solel.
Lätt att installera Leif Fredriksson har två batterier på 180 Ah i det gamla systemet och tre batterier på 250 Ah i det nya. Alla batterier kommer väl till pass då solpanelernas placering på taket kanske inte är optimal. – Panelerna laddar mest under morgonen och förmiddagen. Man ville ju inte hugga ner för mycket träd på en sådan här liten holme, säger Leif Fredriksson. Och tillägger att installationen har varit mycket enkel att göra. Allt finns i färdiga moduler, det är bara att installera och använda. Leif
Fredriksson kastar också fram en utvecklingsidé.
– Ett taktäckningsmaterial med integrerade solpaneler skulle vara en bra lösning.
Det tredje solelsystemet som Leif Fredriksson har är ett automatiskt ventilationssystem, en värmeväxlare. När solen lyser går fläkten igång och drar in frisk luft i luftsolfångarens panel. Luften värms upp och blåser in i huset. Systemet sköter sig självt och stugan hålls fuktfri.
Öborna planerar utvidga sitt solelsystem, fastän familjen Wiréns stugvardag fungerar rätt väl med hjälp av solenergi redan nu.
Desirée Wirén med familj håller till i den äldsta byggnaden, huset som fanns på holmen redan då holmen köptes på 1970-talet. Förutom solpanel har de även ett system med rör som värmer bruksvatten på taket. – Solpanelen räcker bra till för vårt behov av belysning med mera. Solelen driver också pumpen som pumpar upp vattnet på taket. Vi har rinnande varmvatten i både kök och dusch, en riktig vardagslyx, summerar Desirée Wirén. Tyvärr måste vi ännu bära allt sötvatten till holmen, men snart ska det bli en ändring på det och då uppdateras även vattenvärmesystemet från våren 2016.
– I något skede blir det även aktuellt att utvidga solpanelsystemet, så att det kan driva både kylskåp och damsugare. I dag har vi ännu gaskylskåp och damsugaren drivs med generator. Men så är det att när man vänjer sig så vill man ha mera, skrattar Wirén.
BILDER Pamela Westerlund