Uppvärmningen en stor del av hemmets energianvändning
Av hemmets energianvändning går ända upp till 50 % till uppvärmning. Förbrukningen av uppvärmningsenergi är den största enskilda kostnadsposten i bostadshus. Den förbrukade värmeenergin fördelas nästan lika mellan byggnadens ledningsförluster, ventilation och värmning av tappvarmvatten.
Byggnadens värmeledningsförluster
Med en byggnads värmeledningsförluster avses den värme, som avgår genom klimatskärmen (golvbjälklag, tak, väggar och fönster).
Värmeledningsförlusterna påverkas av byggnadens konstruktion, t.ex. isoleringsnivån och lufttätheten. Värmeledningen orsakas av temperaturskillnaden mellan inne- och uteluften. Därför ska man inte värma rummen för mycket utan temperaturen i varje rum borde motsvara behovet.
Det går att inverka på värmeledningsförlusterna bland annat genom att reglera byggnadens uppvärmningsnät och se till att reglersystemets inställningar är korrekta. Konstruktionerna kan göras tätare till exempel genom att täta fönster och balkongdörrar.
Ventilation
Ventilationens förbrukning av värmeenergi påverkas av luftmängderna och ventilationssystemen. Ventilation med värmeåtervinning kan mer än halvera ventilationens värmeförbrukning jämfört med vanlig frånluftsventilation.
Värmning av tappvarmvatten
Tappvarmvattnets energiförbrukning påverkas av hur mycket vatten, som används, ledningarnas isoleringsnivå och värmeanordningar, som anslutits till tappvarmvattennätet.
Om vattnet värms i husets egen varmvattenberedare finns det effektiva sparåtgärder att ta till.
- Justera varmvattenberedarens termostat till ett värde som garanterar att varmvattnet räcker till vid normalt bruk, ca 55–65 °C brukar vara lagom. I vattenledningsnätet är rätt temperatur på varmvattnet 50–55 °C.
- Om beredaren saknar temperaturskala kan du sänka beredarens temperatur lite åt gången och mäta kranvattnets maximitemperatur t.ex. i en kanna vatten. Temperaturen borde vara högst 55 °C.
- Om du har varmvattenberedare och nattel, beroende på varmvattenberedaren och dess storlek räcker det att börja värma vattnet på små timmarna under natten. Regleringen av tariffen för nattel slås på slumpmässigt under nattperioden vilket fördelar belastningen på elnätet jämnare över olika tidsintervall. Även om tariffen bara är kopplad på små timmar så finns det tillräckligt med tid för att värma vattnet i till exempel en normalstor vattenberedare i ett egnahemshus innan morgonen.
- Om behovet av förbruksvarmvatten är stort kan det vara energieffektivare att ha beredaren på dygnet runt i stället för enbart nattetid.
Läs mer om energieffektiv uppvärmning och ventilation här
Energieffektivt hem
Energieffektiviteten i uppvärmningen kan också ökas med olika tilläggslösningar och genom att förnya värmesystemet.
Tilläggslösningar och modernisering