I jultider vill man ofta komma ihåg till exempel välgörenhetsobjekt med små donationer. Det upplevs som viktigt att återgälda och tillsammans ta hand om dem som behöver stöd. Vid sidan av donationer och goda gärningar uppdaterar många sitt julfirande i en hållbarare riktning.
I december firas såväl självständighetsdag och jul som årets slut. Julen är i all synnerhet en tid, då man träffas för att äta gott och ha det trevligt tillsammans med familjen och goda vänner.
Fastän det under julhögtiden känns underbart att efter en lång höst njuta rent av litet i överkant avspeglas principen om hållbar utveckling nu också i julfirandet. Man vill minska sitt koldioxidavtryck också under högtiden. För en del betyder det mer vegetariskt inriktad julmat, för andra självgjorda, återanvända eller immateriella gåvor. Sätten är lika många som det finns julfirare.
Ur elförbrukningssynpunkt sett förorsakar tillredningen av julmat en av årets största förbrukningstoppar då skinkor och lådor steks samtidigt just före julaftonens festligheter. En annan topp kommer då bastuaggregaten slås på för julbastubadande. Då belastningen är ojämn blir utsläppen större eftersom kraftverken måste köras med högre effekt – kunde förberedelserna således planeras och julfirandet tidsmässigt anpassas så att belastningen skulle jämnas ut över flera dagar?
Nedan hittar du våra tips för ett mer ekologiskt julfirande. Du må sedan välja ett eller flera av tipsen och veta att du gör en ekogärning och tar ett steg i riktning mot en hållbarare jul!
Den elenergi som Borgå Energi levererar är utsläppsfri och ursprungsgaranterad. Elektriciteten produceras ansvarsfullt på ett miljövänligt sätt, och i enlighet med de allra strängaste internationella hållbarhetskriterierna som världens enda miljömärkta EKOenergi ställer. Genom att välja EKOenergi gör du ett val för att rädda planeten för kommande generationer.